Volledig scherm
In Geerdijk zijn grote problemen met huizen, vermoedelijk door werkzaamheden aan het kanaal. De woning van Arjan Otter is een van de voorbeelden, liet hij vorig jaar september zien. Grote scheuren laten stenen loskomen in de muur. © Frans Nikkels

Bewoners Geerdijk horen pas later of schade aan hun huizen door werk aan kanaal komt

ZWOLLE/GEERDIJK - Huizenbezitters langs Kanaal Almelo-De Haandrik krijgen pas over een half jaar meer duidelijkheid of de schadegevallen aan hun woningen verband houden met werkzaamheden aan het kanaal. In oktober beloofde de provincie nog exact hetzelfde.

De bewoners van 62 woningen langs Kanaal Almelo-De Haandrik staan daardoor langer in de wacht. Men schat in ‘dat er over ongeveer een half jaar een eerste uitspraak gedaan kan worden’ rondom het onderzoek naar schadegevallen aan woningen, laat een woordvoerder van de provincie Overijssel weten.

Voor de bewoners uit onder meer Geerdijk, die claimen ernstige schade te hebben na de opwaardering van het kanaal, zal dat zonder meer een tegenvaller zijn. In oktober 2018 volgde namelijk hetzelfde antwoord van de provincie. Destijds zou het ook nog een half jaar duren. In plaats van uiterlijk april, volgt nu naar verwachting in augustus een eerste uitspraak.

Peilbuizen of bodemonderzoek

Het onderzoek naar de schadegevallen, uitgevoerd door Deltares, is al wel in volle gang. Het doornemen en analyseren gaat nog een aantal weken duren. Ondertussen kijkt Deltares of het nodig is om meters of peilbuizen te plaatsen of bodemonderzoek te doen, laat de persvoorlichter weten. Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel heeft inmiddels al wel vier deskundigen de opdracht gegeven om het onderzoek naar de oorzaak van de ontstane schade te begeleiden. 

Deskundigen

De deskundigencommissie, bestaande W. van de Wetering, C. Ostendorf, J, Warmink en G. Hannink, handelt daarin onafhankelijk. ‘Dit houdt in dat zij zelf bepalen wat nodig is om hun werk goed te doen’, aldus de woordvoerder.  Het viertal gaat het plan van aanpak nu beoordelen en de verdere uitvoering begeleiden. De commissie stuurt, nadat het onderzoek is afgerond, een openbaar advies aan Gedeputeerde Staten. 

Volledig scherm
In Geerdijk zijn grote problemen met huizen, vermoedelijk door werkzaamheden aan het kanaal. De woning van Arjan Otter is een van de voorbeelden, liet hij vorig jaar september zien. De boel verzakt. Scheuren in muren, stenen laten los, in huis zijn flinke hoogteverschillen. Op een afstand van 1,5 meter al twee centimeter. © Frans Nikkels

Almelo e.o.