Volledig scherm
Bewoners en aanwonenden van de Schuineweg in Westerhaar eisen op korte termijn maatregelen om de overlast door sluipverkeer tegen te gaan. © Lenneke Lingmont

Bewoners Schuineweg Westerhaar eisen spoedmaatregelen tegen verkeersoverlast

WESTERHAAR - Bijna vijftig inwoners van Westerhaar eisen spoedmaatregelen om de overlast door sluipverkeer over de Schuineweg terug te dringen. De gemeente doet vooralsnog niets. Verkeerswethouder Ben Engberts wil wachten op de nieuwe verkeersvisie voor het dorp. Een verstuurde brandbrief legt de gemeente terzijde. De bewoners beraden zich na de vakantie op eventuele vervolgstappen.


Bewoners van huizen aan de Schuineweg en nabij gelegen straten balen van droog weer. Want passerend verkeer zorgt dan voor enorme stofwolken. „Onze huizen lijken wel gezandstraald”, schrijven Anne Reinders, Jenine de Graaf, Martin de Graaf, Henriette Hakkers, Frank Kikkert, Henkjan Bokhove en Esther Hegeman namens de ‘omwonenden Schuineweg’ in een brief aan raad en college van burgemeester en wethouders. Bij die brief is een bijlage met bijna vijftig namen gevoegd, inclusief adressen en handtekeningen. Al deze mensen willen dat de gemeente per direct in actie komt.

Beloftes
De overlast door opwaaiend stof zorgt er volgens de briefschrijvers voor dat ze vaak niet in de tuin kunnen zitten, dat de was niet buiten kan drogen en dat de ramen van de huizen steeds onder het zand zitten. „Diverse keren zijn er beloftes gedaan om het probleem aan te pakken, maar tot op heden is daar niets van terechtgekomen”, stellen de bewoners.

Gezondheid
De Schuineweg mag formeel alleen worden gebruikt door vracht- en landbouwverkeer. De bewoners ervaren dat sluipverkeer de weg als ‘racebaan’ gebruikt. „Dagelijks rijden er tientallen auto’s over het gesloten verklaarde deel van de weg”, aldus de briefschrijvers.„ En al dat stof kan niet goed zijn voor onze gezondheid."'

Motie
Een motie van Gemeentebelangen Twenterand om maatregelen te nemen, werd door verkeerswethouder Ben Engberts ontraden. De motie werd vervolgens tegen gehouden door een raadsmeerderheid van CDA, ChristenUnie en SGP (de coalitiepartijen). Engberts gaf te kennen te willen wachten op een verkeersvisie voor geheel Westerhaar.

Verkeersvisie
Wel geeft de gemeente aan dat de situatie aan de Schuineweg ‘ongewenst’ is. Een klankbordgroep met vertegenwoordigers uit het dorp praat overigens mee over de verkeersvisie, inclusief toekomstige functie en gebruik van de Schuineweg.

Rondweg
Die visie zien veel omwonenden met angst en beven tegemoet. In het voor hen meest ongunstige scenario wordt de Schuineweg betrokken bij een rondweg om de verkeersdruk op de Hoofdweg in Westerhaar te verminderen. Dat is volgens de bewoners vooral een wens van ondernemers.
De aanwonenden van de Schuineweg vinden dat de noodzaak van zo’n rondweg nog nooit is aangetoond. „Wij hebben er bewust voor gekozen om op een rustige plek te wonen zonder doorgaand verkeer. We willen maatregelen zodat we nog deze zomer kunnen genieten van onze tuin, zonder iedere vijf minuten in een stofwolk te zitten”, schrijven zij.

Almelo e.o.