Volledig scherm
In de wijk wordt al tijden geprotesteerd tegen de renovatieplannen. © Annina Romita

Bewonerscommissie Oale Bouw stapt op: ‘Maar vechten door tot einde’

WESTERHAAR-VRIEZENVEENSEWIJK - De Westerhaarse woonwijk de Oale Bouw heeft niet langer een bewonerscommissie. De vier leden zijn opgestapt nadat onderhandelingen tussen beide partijen in een impasse zijn geraakt. „We kamen geen steek verder, konden nooit iets positiefs melden.”

Urenlang werd er vergaderd met woningcorporatie Mijande. Maar nooit kon de bewonerscommissie van de Oale Bouw iets positiefs melden tegenover de eigen bewoners. Het is de reden dat de commissie, bestaande uit vier leden, de taken heeft neergelegd. „Als commissie leggen we ons er bij neer, maar als actiegroep en bewoners niet. We vechten tot door tot het einde”, zegt Yvonne Spijker, één van de ex-leden, er gelijk bij. 

Rijtjeswoningen

Enkele maanden geleden werd de bewonerscommissie opgericht, om namens de buurt te onderhandelen met Mijande over de renovatie van de wijk. Mijande maakte op 1 april bekend dat 136 bewoners rijtjeswoningen terugkrijgen, voor de eerder beloofde twee onder één-kappers. Even hing er ook een Plan C in de lucht. Maar toen Mijande alsnog te kennen gaf geen enkele twee onder één-kapper te bouwen, ontstond er een impasse tussen bewonerscommissie en woningcorporatie.

Gemanipuleerd

Dat heeft ertoe geleid dat de bewonerscommissie is opgeheven. Alle vier de leden zijn opgestapt. „Het was niet meer vol te houden. We zijn gemanipuleerd en om de tuin geleid. Mijande probeerde ons zelfs tegen elkaar uit te spelen”, zegt Spijker, één van de ex-leden van de commissie. De verstandhoudingen tussen beide partijen was al enige tijd slecht. Spijker schetst vergaderingen waarbij werknemers van Mijande te kennen geven leden van de bewonerscommissie ‘irritant’ te vinden. Ook vroeg de bewonerscommissie meermaals om een gesprek met directeur Melanie Maatman. Maar ook dat bleef uit.

Schaamte

De bewonerscommissie voelde zich bovendien bezwaard dat het ‘geen steek’ verder kwam. Er was zelfs schaamte bij commissieleden dat ze, ondanks alle vergadering, nooit iets positiefs konden melden. Maandagavond houdt de bewonerscommissie nog een bewonersbijeenkomst in Ons Domein. „Dan gaan we kijken: Hoe nu verder? Welke acties gaan we ondernemen? Wij geven namelijk niet op.”

Mijande is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Almelo e.o.