Volledig scherm
Natuurbeschermer Ysbrand Brouwers is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau © Lenneke Lingmont

Bijzondere onderscheiding voor natuurbeschermer Ysbrand Brouwers

BRUINEHAAR - Natuurbeschermer Ysbrand Brouwers uit Bruinehaar is vrijdagmiddag op zijn zeventigste verjaardag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Cornelis Visser van de gemeente Twenterand reikte de onderscheiding uit. Natuurbeschermers en natuurschilders uit de hele wereld waren daarbij aanwezig.

Artists for Nature Foundations
Brouwers krijgt de hoge Koninklijke onderscheiding voor zijn grote verdiensten als oprichter en stuwende kracht achter de internationale Artists for Nature Foundations (ANF). De inwoner van Bruinehaar, tuinarchitect van beroep, richtte deze stichting in 1991 op om door middel van bijzondere kunstprojecten bedreigde natuurgebieden in de hele wereld te beschermen.

Meer dan 130 kunstenaars uit 26 landen hebben in het kader van het ANF gewerkt aan 14 projecten. Hierdoor werd onder meer een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het Nationaal Park Schiermonnikoog, de bescherming van tijgers in Bandhavgarth in India en het stoppen van houtkap in Peru.

Grote verrassing
Brouwers kreeg de onderscheiding in de tuin van zijn eigen huis in Bruinehaar. Daar zou vanmiddag een bescheiden feest plaatsvinden in het kader van het 25-jarig bestaan van het ANF. De onderscheiding kwam voor hem als een grote verrassing.

Overtuigingskracht
Burgemeester Visser van Twenterand prees de persoonlijke missie van Brouwers. ‘Hij staat bekend om zijn innemende karakter en overtuigingskracht. Met die twee eigenschappen heeft hij tal van kunstenaars verzameld en grote fondsen overgehaald om bedreigde natuurgebieden middels kunstwerken af te beelden en te helpen beschermen. Deze onderscheiding verdient hij dubbel en dwars.’

Volledig scherm
Natuurbeschermer Ysbrand Brouwers is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

Almelo e.o.