Volledig scherm
© ANP/Anjo de Haan

Boer in Twente kan 10.000 euro krijgen voor verplaatsen grondwaterpomp

KLOOSTERHAAR - Boeren uit Vechtdal, Drenthe en Twente kunnen hun grondwaterpompen voor beregening van hun land verplaatsen naar een plek op grotere afstand van kwetsbare natuurgebieden. Daarbij ontvangen ze maximaal 10.000 euro als bijdrage in de kosten.

Uit een inventarisatie van waterschap Vechtstromen blijkt dat er twintig zogeheten ‘grondwateronttrekkingen’ liggen binnen de zone van 200 meter rondom kwetsbare grondwaterafhankelijke natuurgebieden. Het gaat om natuurgebieden zoals de Engbertsdijksvenen en kleinere (Natura2000-)gebieden in het werkgebied van het waterschap.

Vechtstromen heeft vanwege de langdurige droogte in de jaren 2018 en 2019 twee ton uitgetrokken voor deze regeling. Om de natuurgebieden, die gebaat zijn bij een hogere grondwaterstand, te beschermen tegen verdroging voerde het waterschap in de twee voorbije zomers een tijdelijk grondwateronttrekkingsverbod in, 200 meter rondom die gebieden. 

Waar aanhoudende langdurige droogte voor natuurgebieden toe kan leiden, kwam afgelopen najaar wel aan het licht op landgoed Junne bij Ommen. Vooral de Japanse lariksen bij bosjes bezweken door de te lage grondwaterstand.

Ingetrokken

De onttrekkingsverboden die in augustus 2019 werden ingesteld konden pas in november weer worden ingetrokken. Dat leverde de betrokken boeren veel schade op omdat ze hun gewassen maandenlang niet meer mochten beregenen. Met de voorgestelde regeling wil Vechtstromen de kwetsbare natuurgebieden die afhankelijk zijn van een hogere grondwaterstand, beschermen tegen verdroging.

Na een inventarisatie hebben zich twintig boeren aangemeld om met een bijdrage van het waterschap hun grondwaterpomp te verplaatsen. 

  1. Is het leven van Aniek (26) uit Vroomshoop nog de moeite waard? Moeder Gebbie zegt volmondig ‘ja’

    Is het leven van Aniek (26) uit Vroomshoop nog de moeite waard? Moeder Gebbie zegt volmondig ‘ja’

    MARIËNBERG/VROOMSHOOP - Het moest maar eens op papier gezet worden. Leven met een gehandicapt kind betekent niet alleen maar kommer en kwel. Gebbie Olsman uit Mariënberg beschrijft in een boek het leven met haar gehandicapte dochter Aniek (26), die tegenwoordig in Vroomshoop woont. „Bewust heb ik het verhaal kort gehouden. De vele bezoeken in de ziekenhuizen heb ik niet allemaal beschreven. Anders wordt het zo’n zeurverhaal, zo’n dikke pil.”

Almelo e.o.