Volledig scherm
PREMIUM
Er is veel kritiek op Natura 2000, maar Jorg en Jan Broenink uit Bruinehaar en Langeveen bekijken het heel anders. Zij gedijen uitstekend rond Engbertsdijksvenen. Het leverde ze de Gouden Mispel op. © Lars Smook

Boeren in en bij natuur: de Broeninks uit Langeveen en Bruinehaar kunnen het wel

BRUINEHAAR/LANGEVEEN - Boerenprotesten op snelwegen, colonnes met trekkers naar hoofdsteden en acties bij supermarkten: de agrarische wereld is in rep en roer. Maar te midden van die hectiek, boeren vader Jan en zoon Jorg Broenink uit Langeveen en Bruinehaar rustig verder. Zij voorzagen de problemen twintig jaar geleden al en maakten de overstap naar ‘wroetvarkens’ en oer-Hollandse blaarkopkoeien.

Jarenlang werden ze, zelfs in eigen buurt, voor gek verklaard dat ze hun aloude varkens- en melkveebedrijf omturnden naar biologisch en duurzaam. ‘Biologisch, onlogisch’, klonk het. Op de hogere landbouwschool werd Jorg aanvankelijk niet eens serieus genomen. Maar het gelijk is met een vertraging van twintig jaar, nu de stikstofcrisis de kop opsteekt, naar ze toe gekomen. „Ik heb zeven kleinkinderen. Daar doe ik het voor. Ik wil niet dat ze later zeggen: ‘Opa, het is een klerezooi in de wereld, wat heb jij eraan gedaan?’”, aldus Jan.

Almelo e.o.