Volledig scherm
PREMIUM
Sfeerbeeld van een eerdere editie van het Historisch Schouwspel in Den Ham.

Boeren versus elite: Historisch Schouwspel Den Ham lijkt dit jaar op het echte 2019

DEN HAM - Dat de Hammenaren een eigenzinnig volkje vormen, is na vijftien historische spektakels wel tot de buitenwereld doorgedrongen. Vorig jaar werd hun winterevenement vanwege storm afgelast, maar zaterdag komt de opstand in Den Ham alsnog van de grond.

Ruim vier jaar woont hij in Zwolle, maar Hammenaar Dick de Ruiter (54) duikt nog steeds diep in geschiedenis van zijn geboortedorp. De amateurhistoricus dacht dat hij alle historische thema’s voor het winterspektakel wel te pakken had. Eerder stuitte hij op verhalen over een grote smokkelbende, de klopjacht op zigeuners en heydenen, de jaarmarkten en de inkwartiering van de kozakken. 

  1. Pomphouder René uit Westerhaar slaat advies gemeente in de wind: 'Dat kan helemaal niet’
    PREMIUM

    Pomphouder René uit Westerhaar slaat advies gemeente in de wind: 'Dat kan helemaal niet’

    VRIEZENVEEN/ WESTERHAAR - Even gloorde er hoop voor René Winkels van AVIA Tankservice Haarhuis in Westerhaar. Hij wilde vorig jaar al zonnepanelen op het dak van zijn tankstation laten leggen, maar kreeg toen nul op het rekest: het elektriciteitsnetwerk staat het niet toe. Nu lijkt er weer ruimte te zijn voor ondernemers met duurzaamheidsinitiatieven. „Maar vermoedelijk niet voor mij.”

Almelo e.o.