Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Boete voor man die klap uitdeelde aan hondeneigenaar in Den Ham

ALMELO/DEN HAM - Nadat zijn hond een klap kreeg met een riem, deelde Hammenaar O. (37) een flinke duw of stomp uit. Deze dinsdag moest hij zich verantwoorden voor de rechter.

Volgens de verklaring van het slachtoffer, die al fietsend zíjn hond uitliet, was de hond van verdachte O. (37) uit Den Ham agressief. Daarop gaf hij het dier een klap met zijn riem. Dat viel niet goed bij O., die het slachtoffer daarop een stomp of duw verkocht. Uit de doktersverklaring blijkt dat het slachtoffer een hersenschudding opliep en dat zijn neus onder verdoving weer op zijn plaats gezet moest worden. 

‘Zielig hoopje hond’

Het slachtoffer kende de verdachte niet en kwam achter zijn identiteit na een getuigenoproep op Facebook. Gisteren moest O. zich verantwoorden voor de rechter in Almelo. 

„Mijn hond was nog maar een zielig hoopje hond, die in haar laatste dagen zat. Een week later is ze ingeslapen. Ik heb nooit problemen met haar gehad. Als die meneer gewoon was doorgefietst, was er niets gebeurd”, zei O. in de rechtszaal. „Hij stopte zijn fiets puur om mijn hond te slaan, alleen omdat zij los liep. Hij koos er zelf voor de eerste klap uit te delen, tegen een weerloze hond die nauwelijks meer kon lopen. Ik had niet voor eigen rechter mogen spelen, maar ik was aangedaan door die klap. Letsel veroorzaken is nooit mijn bedoeling geweest.”

Ziektewet

Officier van justitie Pol is het eens met verdachte: eigen rechter spelen is niet goed. „Ik kan mij, als ik naar uw postuur kijk, indenken dat een duw of stomp van u tot letsel geleid kan hebben. Maar, is het zwaar letsel? We hebben op basis van het dossier geen idee hoe het herstel van het slachtoffer verliep”, aldus Pol. Dat slachtoffer zou een aantal maanden in de Ziektewet hebben gezeten.

Verdachte heeft in 2014 al een taakstraf uitgevoerd wegens een poging tot het toebrengen van lichamelijk letsel. De wet schrijft voor dat soortgelijke zaken die binnen vijf jaar weer voorkomen, niet afgedaan mogen worden met een ‘kale werkstraf’. „Een gevangenisstraf voelt niet goed, ook omdat de vijf jaar bijna verstreken waren.” Pol eiste daarom één dag cel en een werkstraf van 60 uur, plus het betalen van een schadevergoeding.

Bang

De politierechter acht mishandeling van het slachtoffer bewezen. „Zware mishandeling niet, maar het blijft mishandeling.” De geëiste schadevergoeding van 984,16 euro werd door hem toegewezen. 

„Het slachtoffer heeft dat bedrag goed onderbouwd. Meneer verklaart angstig te zijn op de plek van het incident in Den Ham. 700 euro is voor immateriële schade en dat bedrag heeft hij gebaseerd op eerdere, soortgelijke zaken. Het overige bedrag, de materiële schade, is voor de nieuwe bril die hij moest aanschaffen.”

Ook de politierechter worstelde met de gevangenisdag. „De gang naar de gevangenis wil ik u besparen, maar u moet er wel wat van voelen.” Hij legde een geldboete van 500 euro op, O. moet de geëiste schadevergoeding betalen en hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van twee weken met een proeftijd van drie jaar. 

Almelo e.o.