Op de begane grond runde hij zijn huisartspraktijk, vanuit de kelder werd gecommuniceerd met het verzet en boven bood hij een plek aan onderduikers. Dokter Oskam uit Vroomshoop werd een verzetsheld. De arts krijgt een plek in de Memory Route.
Volledig scherm
PREMIUM
Op de begane grond runde hij zijn huisartspraktijk, vanuit de kelder werd gecommuniceerd met het verzet en boven bood hij een plek aan onderduikers. Dokter Oskam uit Vroomshoop werd een verzetsheld. De arts krijgt een plek in de Memory Route. © 4 Mei Comité Vroomshoop

Boven onderduikers, in de kelder een commandocentrum: hoe dokter Oskam uit Vroomshoop een spil in het verzet werd

VROOMSHOOP – Het huis staat er nog, maar het ziet er na meerdere verbouwingen anders uit. Het pand aan de Oranjestraat 44 in Vroomshoop is een bijzondere plek uit de Tweede Wereldoorlog. Huisarts Izaäk Oskam runde er in die jaren zijn praktijk. Maar er gebeurde meer. Het was een veilige plek voor onderduikers. En vanuit de kelder werd gecommuniceerd met het verzet. 

Jan Labrijn haalt het nog zo voor de geest: wie in de wachtkamer plaatsnam, hoorde regelmatig de warme klanken van de piano. Dokter Izaäk Oskam had zich ruim voor de oorlogsjaren al ontpopt tot een  voorvechter van cultuur, was betrokken bij toneelvoorstellingen en speelde moeiteloos klassieke stukken. En door wat hij tijdens de oorlog in het diepste geheim deed, werd hij ook een verzetsheld. 

Almelo e.o.