Volledig scherm
Twee buren klagen dat de kippen van Hotting te dicht bij hun woningen komen. Foto ter illustratie. © ANP

Buren strijden verder tegen kippenboer in Geerdijk: ‘Ze willen de boel om zeep helpen’

ZWOLLE/GEERDIJK - De kippen lopen te dicht bij de woningen, stellen twee buren van kippenhouder Marc Hotting in Geerdijk. Ook zou de uitbreiding illegaal zijn. Drie bestuursrechters moeten zich daarom buigen over de twist. En als dat geen bevredigende uitkomst biedt, stappen ze naar de Raad van State.

Piept en kraakt de vergunning die de gemeente verleende aan kippenboer Hotting in Geerdijk? Twee omwonende families en Leefbaar Buitengebied vinden van wel. Hotting en Twenterand zijn er daarentegen stellig van overtuigd dat alles perfect in orde is. Drie bestuursrechters gaan zich nu over de zaak buigen. 

De kwestie rond kippenboer Hotting lijkt daarmee geen einde te kennen. Na tal van bezwaren, handhavingsverzoeken en rechtszaken, kwam de burentwist gisteren opnieuw voor. De families De Ruiter en Knieriem en de Stichting Leefbaar Buitengebied stellen onder meer dat een bouwvergunning, voor de bouw van een voorportaal waar eieren worden ingepakt, onterecht verleend is. Onzin, stellen Twenterand en Hotting. 

Klagende buren

Beide families klagen al geruime tijd over overlast van kippenboer Hotting. Zo zouden de kippen te dicht bij de huizen lopen, op een kleinere afstand dan de wettelijk vastgestelde 50 meter, en zou er ook weleens een kip over het gaas zijn gesprongen. Meermaals stuurde Twenterand, op verzoek van de buren, handhavers. Meermaals voor bij de bezwarencommissie. Maar telkens bleek alles in orde. 

De twee omwonenden en Leefbaar Buitengebied, met juridisch adviseur Marcel Middelkamp, geven hun strijd tegen de kippenhouderij aan de Polderweg echter niet op. Volgens de tegenstanders is de uitbreiding van het bedrijf illegaal, doordat de wet op de natuurbescherming (WNB) vorig jaar is vernietigd vanwege de stikstofproblematiek. Daarmee is ook de WNB-vergunning voor Hotting vervallen. Volgens Hotting voldoet hij echter nog steeds aan de uitstooteisen. 

‘Grondwater niet vervuild’

Daarnaast zou de vrije uitloop van kippen gevolgen hebben voor vervuiling van grondwater in het grondwaterbeschermingsgebied. Het veld is getransformeerd in een modderpoel. „Waar kippen op poepen en plassen”, aldus buurvrouw Betsie de Ruiter. Volgens Hotting is de modderige steppe een gevolg van ‘het natte najaar’ en zorgt de kippenpoep niet voor milieuschade. „Vitens juicht het toe. Volgens Vitens past mijn bedrijf, een biologische kippenhouderij, hier juist. Het zou het water ook niet vervuilen”, laat Hotting weten.

‘Ze willen de boel om zeep helpen’

Hotting, die zo'n 15.000 kippen houdt aan de Polderweg, stelt dat er helemaal geen sprake is van overlast. Hij verwijst daarbij naar metingen én de hygiëne in en om zijn bedrijf. „De biologische veehouderij wordt enorm gepromoot. Dit is precies wat de minister en de consument wil: de dieren moeten buiten lopen. Ik heb hier zelfs Tweede Kamerleden op bezoek gehad, met alleen maar complimenten”, zegt de kippenboer na de zitting.  

Wat volgens hem nog steeds duidelijk is: „Ze willen de boel gewoon om zeep helpen.” Die lijn zou al in 1984 zijn ingezet, toen zijn voorganger nog de kippenboerderij bestierde. De andere buren hebben volgens Hotting geen enkel probleem met zijn kippenhouderij. Maar de families De Ruiter en Knieriem en Leefbaar Buitengebied wel. De partijen gaven al te kennen naar de Raad van State te stappen, als de Zwolse bestuursrechters een negatieve uitspraak doen.

Bezwaar een dag te laat

De familie Knieriem spande bovendien een rechtszaak tegen Twenterand aan omdat de gemeente een bezwaar tegen Hotting niet in behandeling nam. Volgens Twenterand was Knieriem een dag te laat, Knieriem beweert echter de brief al een dag eerder door de brievenbus te hebben gedaan. Dat kon de familie echter niet bewijzen. Daarop volgde een lange discussie in de rechtszaal. Middelkamp opperde vervolgend de komst van een registratiesysteem in de brievenbus van het gemeentehuis. 

Uitspraak binnen zes weken.

  1. Boeren in en bij natuur: de Broeninks uit Langeveen en Bruinehaar kunnen het wel
    PREMIUM

    Boeren in en bij natuur: de Broeninks uit Langeveen en Bruinehaar kunnen het wel

    BRUINEHAAR/LANGEVEEN - Boerenprotesten op snelwegen, colonnes met trekkers naar hoofdsteden en acties bij supermarkten: de agrarische wereld is in rep en roer. Maar te midden van die hectiek, boeren vader Jan en zoon Jorg Broenink uit Langeveen en Bruinehaar rustig verder. Zij voorzagen de problemen twintig jaar geleden al en maakten de overstap naar ‘wroetvarkens’ en oer-Hollandse blaarkopkoeien.

Almelo e.o.