Volledig scherm
Op de deur van het drugspand hangt de mededeling van de gemeente dat het huis is gesloten. Foto: Bert Kamp

Buurt gesloten drugspand Vroomshoop: 'Overlast duurt voort'

VROOMSHOOP - Buurtbewoners van het drugspand in Vroomshoop dat is gesloten, zijn niet gerustgesteld. Integendeel. ,,Ook nadat de bewoner in maart is opgepakt, was het een komen en gaan", zegt een man uit een straat verderop. Hij verwacht dat de overlast aanhoudt. Een andere omwonende zegt zelfs dat het verkeerde huis dicht zit.

Spuugzat zijn ze het, de bewoners in de straten rondom de Nassaustraat in Vroomshoop. Of zoals een van hen het zelf zegt: ,,Schijtziek." Al tijden worden ze naar eigen zeggen geteisterd door ongewenste lieden, die volgens hen drugs komen halen bij het pand dat nu is gesloten.

School
Burgemeester Cornelis Visser van de gemeente Twenterand sloot het drugspand donderdagmorgen. Het huis staat tegenover basisschool De Sleutel. ,,Vanuit de school konden ze zien wie er allemaal aanbelden bij die woning", zegt een man uit een omliggende straat.

,,Wij hebben hier veel overlast", vervolgt de man, die net als zijn partner uit zelfbescherming niet zijn naam wil noemen. ,,De bewoner heeft 's nachts wel eens op het balkon gestaan. Dan stak hij vuurwerk af. Of dan had hij een karatefilm gekeken en dacht hij - vermoedelijk onder invloed - dat hij ook iets van karate kon." De bewoner van het huis is in maart aangehouden.

Geschreeuw en vernielingen
Maar ondanks die fratsen noemt het stel de bewoner niet als de grootste plaag voor de buurt. ,,Hijzelf is niet het probleem. Hij doet dit om schulden af te betalen", zegt de vrouwelijke helft van het stel, die doelt op het dealen van drugs. Het paar heeft veel meer last van de mensen die de drugs op komen halen. ,,Die lui zetten hier de auto neer, waarna er eentje uitstapt die vervolgens bij dat huis aan de brievenbus rammelt. Daarna gaan ze naar boven en vervolgens weer naar beneden. Vooral het laatste jaar is het heel erg." Volgens het duo schreeuwen de afhalers 'alles bij elkaar'. ,,En als je er wat van zegt, krijg je een grote mond terug."

De overlast blijft volgens het stel niet beperkt tot geschreeuw. ,,In de buurt zijn ook al eens auto's vernield. En er wordt vuurwerk en hondenpoep bij buurtbewoners over de schutting gegooid." Onduidelijk blijft of het dezelfde personen zijn die daar achter zitten.

Camera
Een stel in een andere straat heeft een camera op hun auto geplaatst. ,,Nadat de auto een keer is vernield." Ook dit stel ziet de bewoner van het pand dat is gesloten niet als de grote onruststoker. ,,Van hem hadden we geen last." Volgens hen zijn er meer huizen in de straat waar de overlast vandaan komt. De man spreekt van een groepje met mensen 'die nergens wat op uit doen' en om wier aanwezigheid andere buurtbewoners zelfs zijn verhuisd.

,,Het verkeerde huis zit nu dicht", gaat de man nog een stapje verder. ,,Ik denk dus niet dat de overlast na de sluiting van het pand ophoudt." Het stel is kritisch op woningcorporatie Mijande Wonen, die volgens hen niets heeft uitgedaan op klachten uit de buurt. Een directe buurvrouw bestrijdt de geluiden uit de buurt, zij vertelde dat ze niks van de overlast in de woning heeft gemerkt.

'Streng optreden'
De gemeente Twenterand laat in een persbericht weten in samenwerking met de politie, het Openbaar Ministerie en woningcorporatie Mijande Wonen streng op te treden tegen drugshandel. De partijen willen zich 'volop inzetten om drugshandel en drugsoverlast te bestrijden', onder meer omdat het gebruik van drugs de veiligheid en het woon- en leefklimaat ernstig aantast.

Geen vertrouwen
Net als het duo dat zo kritisch is op Mijande denkt ook het eerdergenoemde stel dat de overlast zal voortduren. ,,Na maart is het hier nog steeds een komen en gaan", zegt de man. Wat er mogelijk op duidt dat de omgeving nog steeds wordt gebruikt om drugs te dealen. ,,Ik heb niet zoveel vertrouwen in de politiek", vervolgt de man. ,,Dit pand zit nu dicht, maar de overlast blijft zich hier concentreren. Ik heb het idee dat de politiek dat wel prima vindt. Zolang de problemen hier zijn, is het op andere plekken rustig."

Almelo e.o.