Varkenshouder Jan Schuttert ondervindt veel tegenstand tegen zijn megastal in Beerzerveld.
Volledig scherm
Varkenshouder Jan Schuttert ondervindt veel tegenstand tegen zijn megastal in Beerzerveld. © Alex Mulder

Buurt in Beerzerveld wil geen 14.000 biggen als buren: ‘Megastal nee’

BEERZERVELD - „Megastal, nee. Megastal, nee.” Bewoners van Beerzerveld zien een stal voor 14.000 biggen van varkenshouder Jan Schuttert niet zitten. Met spandoeken vol leuzen en protestborden stapt de groep deze week zalencentrum Beerzerveld binnen.

In het zalencentrum wordt een inloopbijeenkomst gehouden door boer Schuttert. Hij wil daar zijn plannen voor zijn nieuwste project toelichten: de megastal voor 14.000 biggen, deels op grond van Twenterand. Hij is niet verrast door alle protest in Beerzerveld. Het is immers niet de eerste tegenstand die hij ondervindt. De afgelopen periode was er al geflyerd tegen zijn megastal. En eerder was er ook al geprotesteerd op het gemeentehuis en langs een doorgaande weg in het dorp. Een protest met mondkapjes, een verwijzing naar alle fijnstof straks in Beerzerveld. 

De geurcirkel

Eens worden Schuttert en de buurtbewoners het niet. Dat wordt andermaal duidelijk in het zalencentrum als de pakweg zestig bewoners zich in een kring om de veehouder verzamelen. Ze beelden daarmee de geurcirkel uit om het bedrijf van Schuttert.

Die stankcirkel vinden ze maar niks. Ze willen uitleg van Schuttert over het aantal biggen, de dampen, maar ook over de in hun ogen gebrekkige infrastructuur in Beerzerveld. Hoe moet dat straks met al die vrachtwagens die naar die megastal rijden? En waarom Schuttert toch zo’n megastal wil, want het aantal boerderijen dat onder zijn handelshuis valt is nu al niet op de vingers van één hand te tellen.

Geen effect

Schuttert hoort het aan, laat de boze bewoners afkoelen, relativeert en legt vervolgens uit. Hij begint zijn betoog met de opmerking dat de nieuwbouw mooier is dan de oude gebouwen die nu aan de Knolsdijk staan. Maar het heeft geen effect. Actievoerster Loekie van der Schoor vraagt zich hardop af waar de varkensfokker het lef vandaan haalt het dorp ‘te verzieken’. Stevige woorden, Schuttert laat de bewoners uitspreken. Maar het eens met elkaar worden? Nee, dat  zit er zeker niet in. Het kan niet anders of een rechter zal zich uiteindelijk over de kwestie buigen en uitspraak doen.

Almelo e.o.