Volledig scherm
© Thinkstock

Celstraf geëist tegen Litouwer die arbeidsmigrant tijdens huisfeest om het leven wilde brengen

VRIEZENVEEN/ALMELO - Tegen Linas B. is dinsdagochtend 40 maanden gevangenisstraf geëist. De man uit Litouwen was betrokken bij een steekpartij in Vriezenveen en zette het ziekenhuis in Enschede flink op stelten. Zelf zit de man momenteel in Litouwen en heeft hij geen geld om naar Nederland te komen.

Dinsdagochtend stond de strafzaak op de agenda. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Litouwer op 13 oktober 2018 geprobeerd een Poolse arbeidsmigrant met een mes om het leven te brengen. Dat gebeurde in een woning aan het Oosteinde in Vriezenveen. In het pand wonen meerdere arbeidsmigranten die bij hetzelfde bedrijf werken. Op het moment van de steekpartij waren meerdere mannen in de woning, ze hadden veel gedronken. De Litouwer zou niet gediend zijn van grappen die de Pool over zijn land had gemaakt. 

Toen de politie na een 112-melding ter plaatse kwam troffen ze een zwaargewond slachtoffer aan. Een getuige wees B. aan als de dader.  Agenten verlenen eerste hulp aan het slachtoffer en houden B. aan. Later misdraagt het slachtoffer zich in ziekenhuis ZGT zodanig dat hij het pand wordt uitgezet. Hij gaat ook tekeer tegen agenten en moet voor verdere behandeling aan zijn verwondingen zelfs naar het ziekenhuis in Enschede.

„Een buitengewoon heftig incident”, oordeelt de officier van justitie. Het OM heeft veel moeite gedaan om de getuigen te horen, maar die kunnen niet meer worden gevonden. De officier van justitie vordert een gevangenisstraf van 40 maanden tegen B. De advocaat van de verdachte wil dat zijn cliënt wordt vrijgesproken omdat hij de getuigen niet heeft kunnen horen. Uitspraak 28 januari.

  1. Boeren in en bij natuur: de Broeninks uit Langeveen en Bruinehaar kunnen het wel
    PREMIUM

    Boeren in en bij natuur: de Broeninks uit Langeveen en Bruinehaar kunnen het wel

    BRUINEHAAR/LANGEVEEN - Boerenprotesten op snelwegen, colonnes met trekkers naar hoofdsteden en acties bij supermarkten: de agrarische wereld is in rep en roer. Maar te midden van die hectiek, boeren vader Jan en zoon Jorg Broenink uit Langeveen en Bruinehaar rustig verder. Zij voorzagen de problemen twintig jaar geleden al en maakten de overstap naar ‘wroetvarkens’ en oer-Hollandse blaarkopkoeien.

Almelo e.o.