ChristenUnie: 'Oud-wethouder met toezegging in de fout'

VRIEZENVEEN - De ChristenUnie gaat vanavond in het vragenhalfuurtje tijdens de raadsvergadering om een debat vragen over financiële toezeggingen aan de Stichting Welzijn Twenterand (SWT) door oud-wethouder Roel Koster. Met die toezeggingen zou Koster in de fout zijn gegaan.

Aanvankelijk wilde de ChristenUnie (CU) vanavond (dinsdag 5 februari) een interpellatiedebat houden over het onderwerp. Daar ziet de partij bij nader inzien vanaf omdat dan wethouder Hidde Visser mogelijk onder vuur komt te liggen. Dat vindt de CU onterecht omdat de CU het Visser niet aanrekent dat zijn voorganger 'buiten zijn boekje zou zijn gegaan'.

Het gaat om een tweetal financiële toezeggingen door Koster aan de SWT, na een fusie per 1 januari opgegaan in de Stichting ZorgSaam Twenterand.

De eerste toezegging betreft een structurele bijdrage in de huisvestingskosten van de stichting, een bedrag van 20.000 euro per jaar, totdat SWT zich vanuit de voormalige mavo in Vroomshoop in het nieuwe activiteitencentrum MCC kon vestigen.

De tweede toezegging betreft een eenmalige verhuiskostenvergoeding van 10.000 euro. Dit is een verdubbeling van de door de raad goedgekeurde 5.000 euro, blijkt uit de antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op de vragen van de CU. Voor haar verblijf in het gebouw in het Vroomshoopse Flierpark moest de SWT een bedrag van ruim 23.000 euro aan extra huur betalen aan eigenaar Mijande Wonen. De stichting had daarvoor compensatie gevraagd van de gemeente Twenterand. Het college kon een maximum van 5.000 euro toezeggen, maar Koster verdubbelde dit bedrag.

Raadslid Carla Hilberink van de CU: "Bij inzage van de collegebesluiten viel het ons op dat er naar onze mening onrechtmatige toezeggingen zijn gedaan. Volgens het huidige college heeft de heer Koster op eigen houtje gehandeld." Wat is hier aan de hand? Dat is volgens Hilberink de grote vraag. "Als het klopt wat het college in z'n antwoorden laat weten, dan is de heer Koster zijn boekje ver te buiten gegaan. Hij heeft zonder toestemming van de raad het budget overschreden en dat mag niet. Wij willen van het huidige college twee dingen weten: waarom heeft Koster dit gedaan en speelt deze kwestie langer dan de huidige raadsperiode? Het is een gek verhaal en daarom hebben wij nog steeds vragen."

Ex-wethouder Koster is momenteel werkzaam bij de politiedienst van de Regio Twente. "Ik heb de vragen van mevrouw Hilberink niet gezien, dus ik kan hier geen reactie op geven", laat hij weten. "Bovendien betreft dit een politieke kwestie, een terrein waar ik niet langer verantwoordelijk voor ben en dus ook niets over kan zeggen."

Maar bij wie ligt die verantwoordelijkheid wél? Wethouder Hidde Visser: "De verantwoordelijkheid ligt bij het college van dít moment. Je kunt een ex-wethouder niet meer terugroepen om uit te laten leggen waarom hij bepaalde acties heeft ondernomen. Het is in dit geval dus aan het huidige college om hierover uitleg te geven."

Almelo e.o.