Volledig scherm
De dammers van Witte van Moort uit Westerhaar. © Gerbrand Hessing

Damclub Westerhaar krijgt ongelijk: ‘Voelen ons genaaid’

WESTERHAAR - Damclub Witte van Moort trekt, na het niet op komen dagen van tegenstander Hijken DTC, aan het kortste eind bij de protestcommissie van de KNDB. De inhaalwedstrijd had helemaal niet gepland mogen worden op 12 januari, klinkt de uitleg. 

Puntenaftrek

Hijken was van 28 december tot 13 januari door de bond vrijgesteld van competitie, omdat het een WK organiseerde. Dat Hijken zich op het laatste moment afmeldde en daarmee de Westerhaarse dammers liet zitten, wordt de Drentse damclub daarom kwalijk genomen. Hijken, dat aanvankelijk nog akkoord ging met 12 januari, krijgt daardoor geen puntenaftrek en hoeft slechts een deel van de gemaakte kosten van Witte van Moort (WvM) te vergoeden. “We voelen ons genaaid", zegt teamleider Gerbrand Hessing.

Beroep

De Westerhaarse damclub gaat in beroep tegen de uitspraak van de protestcommissie, laat Hessing weten. Volgens de teamleider van WvM is de feitenweergave niet alleen feitelijk onjuist, maar gaat de protestcommissie ook voorbij aan twee andere inhaaldata, die Witte van Moort voorstelde, maar waarop geen antwoord volgde van Hijken. “Wij hadden ook 20 en 22 december voorgesteld. Dan had het toch ook prima gespeeld kunnen worden? De protestcommissie gaat daar te makkelijk aan voorbij, door te zeggen dat Hijken wellicht te druk was met de organisatie van het WK.”

1175 euro

Hessing vindt het in alles ‘een uitspraak van niets’. Ook kan de club, vooralsnog, fluiten naar een onkostenvergoeding. WvM eiste 1175 euro.  Kosten die de damclub op 12 januari gemaakt heeft. Volgens de bond zijn spelerssalarissen en reiskosten bij thuiswedstrijden een eigen verantwoordelijkheid van de club en niet decalareerbaar. Witte van Moort kan daardoor slechts een fractie van dat bedrag tegemoet zien. “Zaalhuur en de barman. Nog geen honderd euro samen”, zegt Hessing.

Belachelijk

Ook protesteerde WvM tegen het voorstel van de wedstrijdleider van de bond, om de wedstrijd over twee data in te halen: zaterdag zeven partijen, donderdag drie partijen. WvM wil alle partijen zaterdag in een keer spelen. Maar de commissie verklaart dat protest ontvankelijk, omdat het ‘de uitsluitende bevoegdheid is van de KNDB-wedstrijdleider’. 

Belachelijk, vindt Hessing. “Wij hebben netjes alle procedures gevolgd, zoals de KNDB die voorschrijft. Bovendien was het verdelen van de wedstrijd over twee data een eenzijdig besluit van de wedstrijdleider. Ons is daarover niets gevraagd.”

Almelo e.o.