Volledig scherm
Een vuurspuwer vermaakt de dorpelingen tijdens de Hammer Karmis. © Lars Smook

De mooiste foto's van het Historisch Schouwspel in Den Ham

In beeldDEN HAM - Het historisch schouwspel in Den Ham trok zaterdag duizenden bezoekers naar het brinkdorp. De spelers genoten, ondanks de kou. "Die rol spelen, dat is fantastisch om te doen.”

Vanachter de houten deur klinkt mannelijk gebulder, de afgetrapte klompen die onder de deur door steken verraden van wie het geluid afkomstig is. "Foi, dat hebben we gehad”, verzucht de onverzorgde man even later, als hij uit het piepkleine gebouwtje naast de potstal komt en zich in het Twents tot zijn arme gezin richt. "Mot d'r nog meer noar'n pot hen?

Welkom in het Den Ham van 1812, waar de mensen het niet gemakkelijk hadden, en de echt arme mensen al helemaal niet. Duizenden bezoekers konden zaterdag zien hoe de dorpelingen meer dan 200 jaar geleden leefden of, beter gezegd, overleefden. Voor plezier en vrolijkheid was weinig tijd, op één dag in het jaar na: de Hammer Karmis. Zaterdag werd die historische gebeurtenis op de brink nagespeeld, door meer dan 200 acteurs uit Den Ham en omgeving in authentieke kleding. De timmerman, potgieter, hoefsmid, kleermaker, spinster, bakker en bierbrouwer; allemaal moesten ze op de jaarmarkt hun centen verdienen. 

Een uitgebreid verslag over het Historisch Schouwspel leest u in de editie Almelo van De Twentsche Courant Tubantia van maandag.

Volledig scherm
Een schoolklas anno 1812. © Lars Smook
Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© Lars Smook

Almelo e.o.