Volledig scherm
Vader Jan, zoon Bertus en diens vrouw Rianka bestieren met veel plezier hun zalen centrum. © Annina Romita

De schnitzels van Spalink; al 40 jaar een begrip in Twente

GEESTEREN - Al 40 jaar is Spalink een begrip in Twente. Vanwege de gigantische schnitzels en het boereninterieur, maar toch vooral om de nuchtere gastvrijheid van de familie die het zalencentrum runt. "Maak er geen moeilijk verhaal van. Wij zijn ook niet moeilijk."

Tsja, Bertus Spalink snapt het ook niet precies. Zakenlui, boeren, complete voetbalteams, vrijgezellenfeesten en alles wat daar tussenin zit: al jarenlang rijden de auto's en busjes af en aan naar het zalencentrum dat diep verscholen ligt in de maisvelden tussen Vriezenveen en Geesteren. "Het is eigenlijk niet te vinden, maar toch vinden ze het."

Vaak hebben ze via via gehoord van de ontspannen sfeer, de grote schnitzels en de uitgelaten uitbater. Van het plafond, dat volhangt met instrumenten. En van de muren in de boerenhuiskamer, die behangen zijn met tegeltjeswijsheden, klokken, een zingende vis, een klomp en de rest van het 'oale spul' dat Bertus' vader Jan in de loop der tijd heeft verzameld. Om nog maar te zwijgen van de ouderwetse kleedjes op tafel. "Ja, dat vindt de leu mooi", zegt Bertus op zijn Twents. "Veur luxe geet ze wa ergens ááns hen."

Geen poespas

Het is de gemoedelijkheid die de mensen aanspreekt, weet Bertus. Hij is de gastheer, heet de mensen welkom, vraagt ze of het een biefstuk, schnitzel of karbonade moet zijn en zet een krat bier op tafel, want dat gesjouw met glazen is zo'n gedoe. "Ze krijgen goed wat te eten en te drinken. De meesten komen zat weer", vertelt Bertus, die in al die jaren tot zijn grote plezier een hoop gekkigheid heeft gezien, maar daarover netjes zwijgt.

Volledig scherm
De schnitzels bij Spalink zijn zo groot als kettingkasten. © Arjan te Bogt

Veertig jaar geleden was het een boerderij, zijn vader Jan - ook wel bekend als Spalink Jan - maakte er met zijn acht jaar geleden overleden vrouw Annie een kleiduivenschietbaan met kantine van. Later bouwden ze er een kegelbaan bij. Vandaag de dag is alleen die kantine, het bruincafé, daarvan nog over. Verder verhuren Jan (71), Bertus en zijn vrouw Rianka (beiden 39) meerdere zalen, gaan ze met de patatwagen op pad, verzorgen ze de catering als ze daarvoor gevraagd worden en verhuurt de familie koelwagens.

Maar het bekendst zijn ze van hun restaurant. Niet om de haute cuisine, maar om een goed, vol bord. "We hebben gewoon normaal boereneten", is Bertus duidelijk. "Een grote schnitzel, een grote biefstuk van 3,5 of 4 ons, en aardappels met spek en ui. En het is niet duur." 

Verwacht op de menukaart, die ze overigens pas een half jaar hebben, geen carpaccio of Chinees. Wat dat betreft hanteren ze wat ze zelf ook graag zien als ze uit eten gaan. Bertus: "Als ik bami wil, dan maakt mijn vrouw wel bami."

Volledig scherm
De braadslede met de blokken boter, waarin de schnitzels worden gebakken. © Arjan Te Bogt

Klompen

Tot voor kort serveerde Bertus altijd op klompen, met het logo van het bedrijf erop. Maar dat gaat niet meer na een enkelbreuk. Zonde, vindt hij, want hij is verknocht aan de houten schoenen. "Hij is er zelfs op getrouwd", zegt zijn vrouw Rianka. "Dat was een voorwaarde, anders zou ik niet eens trouwen", zegt Bertus. Zij vond het niet erg, maar juist mooi en bijzonder. "Want wie trouwt er nu op klompen?"

Ze kennen elkaar - hoe kan het ook anders - door het restaurant. Rianka kwam er een keer eten, later zagen ze elkaar op een feestje. Volgend jaar zijn ze 12,5 jaar getrouwd, al zijn er volgens Rianka nog altijd mensen die niet weten dat ze bij elkaar horen. "Ik ben altijd in de keuken of op kantoor. De mensen zien alleen Bertus. Iedereen kent hem, bijna niemand kent mij."

Ze zegt het met een lach, want wat maakt het uit? Het gaat goed. Met hen, met hun twee kinderen Ruth en Wout, met vader Jan, die in zijn eentje zorgt voor de 16 bunder grond. En met de zaak. "Ja, het draait mooi", zegt Bertus, die hoopt op nog eens 40 mooie jaren. "Want wil je nog meer?"

Volledig scherm
De lamp van bierflesjes, buiten bij het zalencentrum. © Arjan Te Bogt
Volledig scherm
© Arjan Te Bogt

Almelo e.o.