Volledig scherm
Er is geen hoop © Lars Smook

Dekker kan puinbreken in Den Ham wel vergeten: Verhuizing naar Vriezenveen enige alternatief

VRIEZENVEEN/DEN HAM - Voor Maatschap Dekker is er geen enkele mogelijkheid, om alsnog puin te breken op de huidige locatie in Den Ham. Volgens wethouder Roel Koster is er maar één oplossing: verhuizen naar het bedrijvenpark Oosterweilanden.

Wil Dekker in de toekomst alsnog puin breken, dan moet de maatschap verhuizen naar een locatie die daarvoor geschikt is. Volgens de gemeente Twenterand is dat er maar één: het bedrijvenpark Oosterweilanden in Vriezenveen. 

Maar verhuist Dekker, dan springt Twenterand financieel niet bij. "Ik zie daartoe geen enkele aanleiding", aldus wethouder Roel Koster gisteravond in de raadsvergadering. "Puin breken is een activiteit die niet is toegestaan volgens het bestemmingsplan. Verder gaat het om een uitbreiding. Als we moeten praten over financiële mogelijkheden voor elk bedrijf dat wil uitbreiden, dan is het einde zoek."

‘Puin breken hoort niet thuis in het buitengebied’

Met dat geldende bestemmingsplan stemde de vorige raad in 2018 unaniem in. Opvallend is echter, dat de toenmalige coalitiepartijen het CDA en de SGP inmiddels van mening zijn veranderd. Zij willen net als de PVV een tijdelijke toestemming tot 2025 voor het breken van puin. Dekker zou dan zes keer per jaar puin mogen verwerken. Volgens de PVV is dat in andere gemeenten wel mogelijk. Maar wethouder Koster wilde van geen wijken weten. "Ik maakte van meet af aan het standpunt duidelijk: puin breken hoort niet thuis in het buitengebied", zei hij. "Maar we willen wel meedenken."

Geen mogelijkheden in Den Ham en Vroomshoop

Er is één alternatief: verkassen naar Oosterweilanden in Vriezenveen. Alleen daar is een voor het milieu belastende activiteit als puin breken toegestaan. In Den Ham waar Dekker nu zit mag dat nergens. "Er zijn geen mogelijkheden in de Kroezenhoek", aldus de wethouder. "We hebben daar geen gronden in bezit en de milieucategorie is ontoereikend. In Vroomshoop geldt min of meer hetzelfde." De PVV meende dat een regel in het bestemmingplan anders te interpreteren is en dat er dan wel ruimte is het breken van puin toe te staan. Maar Koster sprak die mogelijkheid tegen.

PVV wil kwestie nogmaals aan de orde brengen in gemeenteraad

De oppositie gaf gisteravond evenwel niet op. PVV'er Erik Veltmeijer wil in een volgende vergadering alsnog een motie indienen en voorspelde bovendien een rechtszaak. En het VVD-raadslid Erik Kobes wilde dat Dekker in elk geval tijdelijk puin kan breken, zodat het bedrijf tussentijds een bestemmingsplanwijziging kan aanvragen.

Maar de oppositie kreeg gisteravond geen steun. Gemeentebelangen Twenterand heeft een meerderheid in de gemeenteraad en verandert niet van mening als het over het breken van puin gaat. "Puin breken hoort niet in het buitengebied thuis, maar op een bedrijventerrein", aldus fractievoorzitter Marcus Elzinga.

Almelo e.o.