Volledig scherm
© Lars Smook

Den Ham wordt trainingscentrum voor Chinese springruiters

DEN HAM – De nieuwe eigenaar van Stal Roelofs in Den Ham heeft grote plannen met het ruim zeven hectare grote terrein. Leo Chau uit Hongkong, een paardensportliefhebber die zijn geld zegt te hebben verdiend met een it-bedrijf in China, wil jonge Chinese springruiters naar Den Ham halen om ze daar onder de best mogelijke omstandigheden te laten trainen.

De springsport wordt volgens hem in China steeds populairder, maar in de top is geen Chinees te vinden. Daar wil hij verandering in brengen. ,,Het zou mooi zijn als over tien à twintig jaar een Chinees team meedoet aan de Olympische Spelen.” Met ruiters die zijn klaargestoomd in Den Ham.

Beste springpaarden
,,De beste springpaarden vind je niet in China, maar in Duitsland en Nederland. Ik wilde daarom een trainingscentrum openen in Europa. Na een tip kwam ik uit bij Stal Roelofs.” Hij wil in Den Ham samenwerken met zoals hij het noemt ‘lokale’ – lees: Nederlandse – fokkers en trainers. ,,Ik ben in eerste instantie op zoek naar trainers. Die zouden namelijk ook goed hun eigen paarden mee kunnen nemen naar Den Ham.”

De Hongkonger zegt al in gesprek te zijn met VDL Stud uit het Friese Beers over een samenwerking. Dat is een grote naam in de springsport. Zo rijdt topspringruiter Jur Vrieling paarden van dat bedrijf.

Chau vertelt ruim 2 miljoen euro te hebben betaald voor de overname. De familie Roelofs noemt geen bedrag, maar bevestigt wel de verkoop.

Almelo e.o.