Volledig scherm
Koeienshow tijdens de Nationale Rundvee Manifestatie © Blogspot // liesindelandbouw

Deze missverkiezing in Vriezenveen zoekt de mooiste koe van Twente

VRIEZENVEEN – Dat we van koeien houden om hun melk en vlees is bekend, maar om hun uiterlijk? Tijdens de eerste editie van de Twentse After Summer Show op 28 oktober wordt de knapste koe van Twente uitgekozen.

Zo’n 80 melkkoeien van verschillende leeftijden zullen om een titel strijden. De organisatie verwacht koeien met hoge kwaliteiten. “Het gaat bij de melkkoeien om het exterieur, ofwel het uiterlijk van de dieren,”zegt Johan Wilmink, voorzitter van de organisatie.

Ideale koe
Bij de beoordeling wordt gekeken naar drie aspecten; bouw van het lichaam, hoe ze lopen en kwaliteit van de uier. Wilmink: “Alle koeien verschillen van elkaar, veehouders zijn via hun fokbeleid bezig om de ideale koe te fokken.” Het doel is om aan een breed publiek en collega's in het vak te laten zien waar boeren mee bezig zijn in de veehouderij. Elke boer mag met maximaal twee koeien meedoen.

Showmanship
Naast de missverkiezing waarbij het gaat om het uiterlijk van de melkkoeien is er ook een onderdeel showmanship. Bij showmanship gaat het om de kwaliteiten van de geleider van het dier. Laura Winter, die namens jongeren in de organisatie zit, zegt: “Het is belangrijk om jongeren vroeg bij de veehouderij te betrekken en in het bijzonder de passie voor de fokkerij en het showen van koeien te laten beleven.”

De Twentse After Summer Show is voor iedereen toegankelijk en begint om 17.00 uur op de Manege Vjenneruiters in Vriezenveen. Om 21.00 zullen alle kampioenen bekend zijn.

Almelo e.o.