VRIEZENVEEN - Dennis Roosien uit Vriezenveen is gek van bier.
Volledig scherm
VRIEZENVEEN - Dennis Roosien uit Vriezenveen is gek van bier. © Lars Smook

Deze Vriezenvener proefde meer dan 1600 unieke bieren

VRIEZENVEEN - Dennis Roosien (34) is een groot fan van allerlei soorten bier. Geef hem een trappist, IPA of bokje dat hij nog niet geproefd heeft, en hij is gelukkig. Die liefhebberij heeft hij nu samen met vijf vrienden samengebracht in een eigen nanobrouwerij: IV:uur

De een spaart postzegels, een ander sleutelt aan auto's. En Dennis Roosien? Die drinkt een verzameling bier bij elkaar. De Vriezenvener neemt zijn hobby uiterst serieus, hij proefde meer dan 1600 unieke speciaalbieren in twee en een half jaar tijd. Om aan te geven hoeveel dat is; het zijn bijna twee unieke pilsjes per dag. „En doordeweeks drink ik bijna niet.”

Muren van bier

Hij en zijn vrienden houden van het bourgondische leven. Een blokje kaas, stukje worst, muziek op en een lekker bier erbij. Bij hem begon het zeven jaar geleden met een Duvel, onderdeel van een kerstpakket. „Dat smaakte wonderbaarlijk goed.” Al snel is een hobby geboren, ook omdat hij wel een beetje zat was van het gewone pilsje. „In de supermarkt ging ik zoeken naar speciaalbier, daarna kreeg ik de tip om naar het Pakhuis in Albergen te gaan. Ze hebben daar muren van bier, het is voor mij wat een snoepwinkel is voor een kind.”

Speciaalbierfestival

Roosien ging in een schriftje bijhouden wat hij had gedronken en hoe het smaakte, tot hij hoorde van Untappd, een app waarop je kan bijhouden en beoordelen welk bier je waar gedronken hebt. Bijna alle bieren in de wereld staan erop, als er nieuwe komen, worden ze toegevoegd. De liefde voor bier ontwikkelde zich bij de Vriezenvener daardoor alleen maar verder. Hij krijgt tegenwoordig zelfs een melding als de plaatselijke supermarkt de schappen vol speciaalbier vervangt. Binnen twee dagen is hij dan in de winkel, om te zien of er nog bieren bij staan die in zijn collectie ontbreken. „Ik ben gewoon iemand die alles wil proeven. Bier uit Estland, Polen, Zweden, Hongarije, Nieuw Zeeland, Canada, noem maar op. Daarom ga ik ook zo'n zes tot zeven speciaalbierfestivals per jaar af. Loop ik daar een dag rond, kan ik zo 15 tot 20 van die kleine glaasjes proberen.” 

Al die bieren worden door Roosien gefotografeerd, beoordeeld en van een commentaar voorzien. Hij kent zelf geen mensen die meer unieke bieren geprobeerd hebben dan hijzelf, geeft de Vriezenvener niet zonder trots aan. „Het vergt wel wat werk”, zegt Roosien, die telkens weer op zoek gaat naar bier dat hij nog nooit gehad heeft. „En het is niet goedkoop, sommige bieren kosten 5 of 6 euro per fles. Mijn vrouw vindt het leuk, hoor, maar af en toe staat ze wel raar te kijken als ik voor een mandje bier weer vijftig euro afreken, haha.”

Schuimkraagje

Zijn voorkeur gaat uit naar een hoppig bier, met een stevige body en een smaak die blijft hangen. „Het moet uitnodigend zijn om nog een slok te nemen.” Dat hebben hij en zijn vrienden ook in hun eigen bier proberen te stoppen. Na al dat proeven in hun eigen proeflokaaltje werd het tijd om met hun eigen bier te komen. Onlangs werd het eerste biertje gebrouwen en verspreid onder bekenden. Die waren volgens Roosien stuk voor stuk lovend over Bläuwst’rig van brouwerij IV:uur (spreek uit als: vier uur). De Vriezenvener zelf overigens ook. „En niet omdat het ons eigen bier is. De mout en hop zijn perfect in balans, hij heeft een lekker schuimkraagje. Ik geef hem 4,5 van de 5 sterren.” 

De hoop van bouwmarktmedewerker Roosien? Het zou mooi zijn als ze de brouwerij kunnen uitbreiden, met een fustje op een festival staan en er op termijn iets aan overhouden. En zoveel mogelijk bier proberen, besluit Roosien, want er zijn er nog meer dan genoeg. 

Almelo e.o.