Volledig scherm
Bas Schrotenboer met een van de katten. © Frans Nikkels

Dierenasiel in Den Ham te koop: 'Gaan nog wel paar traantjes wegpinken'

DEN HAM - Het overlijden van Theo hakte erin, maar zijn vrouw Betsy en zoon Bas moesten door om De Crull draaiende te houden. Nu, vier jaar later, zetten ze het asiel in Den Ham alsnog te koop. 

Het geblaf van de honden in de kennels; Bas Schrotenboer (28) hoort het al nauwelijks meer. „Je raakt eraan gewend”, vertelt hij, lopend over het erf. Samen met zijn moeder is hij eigenaar van dierenasiel en pension De Crull in Den Ham. Maar niet voor lang meer, als het aan hen ligt; sinds vrijdag staat het asiel, waar honden en katten uit meerdere Twentse gemeenten worden opgevangen, te koop.

Keuze valt familie zwaar

Het is een keuze die Bas Schrotenboer en moeder Betsy (58) zwaar valt. Het asiel was namelijk het kindje van Theo Schrotenboer: vader van Bas, Monique en Esther, man van Betsy. In 1983 gingen hij en zijn vrouw aan de Linderdam Zuid in Den Ham wonen, zes jaar later werd het dierenasiel 'geboren'. Samen bouwden ze het op; ze zagen in al die jaren duizenden katten en honden binnenkomen, verzorgden ze met liefde en zochten naar een nieuw baasje. Maar in 2014 overleed Theo plotseling, op 57-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een hartinfarct. Tijd van rouwen was er nauwelijks voor Betsy en de kinderen, omdat het asiel gewoon gerund moest worden. „We deden het op de automatische piloot, je gaat gewoon door”, zegt Betsy. „Omdat je geen keus hebt.”

Het asiel werd een letterlijke erfenis, vult Nail Aydin aan. Hij staat de familie al langere tijd bij en helpt ze ook met de verkoop. „Als je voor een baas werkt, kan je je ziek melden. Maar hier kan je niet zo een maand wegblijven.” 

Overlijden

En dat terwijl Theo en Betsy zich, vlak voor zijn dood, al oriënteerden om iets anders te gaan doen dan het runnen van De Crull. Zijn overlijden maakte echter dat zoon Bas, die een studie International Business and Languages deed, in de VOF stapte en alle andere plannen even opzij werden geschoven. (artikel gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Bas Schrotenboer en medewerkster Merlina van Belzen met hond Beezle. © Frans Nikkels

Het is geen gemakkelijke business, geeft Bas Schrotenboer aan, daarin gesteund door Aydin. De Crull wordt door gemeenten waarmee ze een contract hebben betaald voor de opvang van gevonden katten en honden. Maar zekerheden van vroeger zijn weg; een gemeente gaat geen deal aan met een asiel omdat het in dezelfde gemeente zit. Een contract krijg je door een aanbesteding te winnen, en daarbij speelt geld een belangrijke rol. Wie de goedkoopste is, heeft een goede kans om het werk te krijgen. „Er komt wel geld in het laatje, maar om door te groeien moet je er activiteiten bij doen”, zegt Schrotenboer. Aydin vult aan: „De potentie hier is enorm, je kan bijvoorbeeld dieren en autistische jongeren samenbrengen. Denk aan knuffelmiddagen. Maar je moet het wel willen en kunnen organiseren.” 

Koper

Maar de opvang runnen, dat willen Bas en Betsy Schrotenboer niet de rest van hun leven blijven doen. Hoeveel ze ook van de dieren, het personeel, de vele vrijwilligers en stagiaires en de plek in het buitengebied van Den Ham houden, het is tijd voor een andere uitdaging. Daarom zijn ze op zoek naar een koper die alles, ook hun woning, wil overnemen en de opvang wil voortzetten.

„Je groeit naar het afscheid toe”, vertelt Betsy Schrotenboer. „Maar het blijft wel emotioneel. De dieren, het personeel, de plek, de herinneringen. Als het echt zo ver is, dan gaan we nog wel een paar traantjes wegpinken.”

Volledig scherm
Links de oude boerderij, rechts het woonhuis, in het midden een buitenverblijf voor de honden. © Frans Nikkels

Almelo e.o.