Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Directeur Charitas Zorg in Vroomshoop nam jongemannen in huis

VROOMSHOOP - Directeur Henk van der P. van de kleine christelijke instelling Charitas Zorg in Vroomshoop zit sinds 25 december vast op verdenking van ontucht met een meerderjarige, één van zijn cliënten. Hij is aangehouden na de aangifte van een jongeman die bij Charitas werd begeleid, maar die Van der P. bij zich thuis in Witharen (gemeente Ommen) liet wonen.

Van der P. is de oprichter Charitas aan de Afrikalaan in Vroomshoop, dat is bedoeld voor opvang en woonbegeleiding voor volwassenen met een verstandelijke beperking en gedragsstoornissen. De zorginstelling zorgt niet alleen voor dagbesteding, maar ook voor begeleiding van de cliënten die onder meer in Westerhaar wonen.

Gedragsproblemen
De alleenstaande Van der P. zou de jongemannen bij zich hebben laten wonen omdat ze vanwege gedragsproblemen niet in de begeleide woonvorm van Charitas Zorg te handhaven waren. Na zijn arrestatie werden de twee cliënten ondergebracht bij een pleeggezin en bij een instelling elders. De Raad van Toezicht twijfelt niet aan Van der P.s’ goede bedoelingen, maar vindt zijn handelswijze volstrekt ongepast.

Ontucht
Eén van de twee jongemannen heeft aangifte gedaan van ‘ontucht met een meerderjarige’. Die beschuldiging is nu in onderzoek en de rechtbank in Zwolle buigt zich tijdens een regiezitting op donderdag 24 maart over de zaak. Woordvoerster Barbara van Heerde van het Openbaar Ministerie zegt dat er geen andere gevallen in onderzoek zijn.

'Terugkeer uitgesloten'
Inmiddels is er contact geweest tussen zaakwaarnemer Jaap van Hoek van Charitas en Van der P. De directeur heeft van de Raad van Toezicht te horen gekregen dat terugkeer bij Charitas uitgesloten is. Het mee naar huis nemen van cliënten is volgens de Raad niet acceptabel.

Advocaat Klaas ter Mors van Van der P. was vrijdag onbereikbaar voor commentaar. Zijn collega Marcel Smits gaf te kennen dat het advocatenkantoor van beiden zich van commentaar onthoudt.

Almelo e.o.