Volledig scherm
ANP

Dorpsraad Vroomshoop presenteert buurtapp: meld verdachte situaties

VROOMSHOOP -De Dorpsraad Vroomshoop roert zich steeds nadrukkelijker, onder meer met introductie van buurtapp om overlast terug te dringen. De presentatie is maandagavond 10 oktober, vanaf 20.00 uur in activiteitencentrum Het Punt. Burgemeester Cornelis Visser neemt de aftrap voor zijn rekening.

Het stoort de Dorpraad Vroomshoop dat het kanaaldorp soms een negatief etiket krijgt opgeplakt. Dat is dit jaar gebeurd rond de uitzending van het tv-programma Danny zoekt problemen. Daarin wordt Vroomshoop neergezet als een drugsoord, waar jongeren massaal naar de verdovende middelen grijpen.

Olifant
In de beleving van voorzitter Bert Jansen, Riëtte Makkinga en Jeroen Haan is de programmaker als een olifant door de porseleinkast gegaan. „Het beeld dat is ontstaan, klopt niet”, vinden de drie. „Dat hebben we de afgelopen twee jaar wel ervaren. Vroomshoop is een actief dorp met veel leuke mensen, organisaties en evenementen. Al sluiten we de ogen niet voor de problemen. We willen echter denken in oplossingen, zoals de introductie van een buurtapp waarmee mensen verdachte situaties kunnen melden. De politie kan ook meekijken, om indien nodig in actie te komen. Het is onder meer een hulpmiddel om drugsoverlast en inbraken te verminderen.''

Communicatie
Na de oprichting van de Dorpsraad in 2014 heeft het bestuur met allerlei mensen om tafel gezeten om een netwerk op te bouwen, draagvlak te vinden en te onderzoeken welke rol de raad zou kunnen en moeten spelen. „We hebben bijvoorbeeld met het college gesproken en met raadsleden van bijna alle politieke partijen”, aldus Jansen. „Het ging onder meer over zaken als overlast door hondenpoep en de wens van mensen om een stukje gemeentegrond te kopen. En het gaat over het verbeteren van de communicatie met de gemeente. Zo moesten we erg lang wachten op de door ons opgevraagde stukken in het ‘zwembadendossier’.”

Leefbaarheid
De Dorpsraad zit inmiddels diep in meer dossiers, van het streven naar een parkeerverbod voor een deel van de Julianastraat tot het oplossen van ongewenste situaties, zoals een autosloperij binnen de bebouwde kom. „We staan voor het verbeteren van de leefbaarheid”, aldus Makkinga. „Maar we zitten hier niet om activiteiten op te zetten zoals de Oranjevereniging”, vult Haan aan. „Wel gaan we helpen bij een doorstart in 2017 van de avondvierdaagse. We zoeken naar vrijwilligers die daarvoor een nieuwe stichting willen optuigen. Daarover zijn we nu in gesprek met mensen.”

Almelo e.o.