Duitsland zoekt in grensgebied naar opslagplaats voor 1900 vaten kernafval: Twenterand wist van niets
VRIEZENVEEN - Ze moeten ergens heen met hun hoogradioactief kernafval. Omdat de bodem zich er goed voor zou lenen, heeft Duitsland het oog laten vallen op kleilagen aan de grens met Twente en de Achterhoek. Het leidt tot zorgen in Twenterand. Die gemeente wist van niets.
Delen per e-mail
In 2031 wil Duitsland een standplaats voor de opslag van kernafval hebben gevonden, zodat vanaf 2050 30.000 ton kernafval ondergronds kan worden opgeborgen. Daarbij is het oog onder meer gevallen op de grens bij Twente en de Achterhoek, als één van de 90 opties voor definitieve ondergrondse berging. Duitsland zoekt nu naar de beste opslagplaats en heeft al boringen verricht nabij Enschede.
Het kan effect kan hebben op een groter gebied dan Twenterand
Twenterand nergens van op de hoogte
De opslag van kernafval zou mogelijk tot negatieve effecten kunnen leiden in Twente. Daarvoor vreest althans Pvda-GroenLinks Twenterand. Die klopte bij Twenterand aan met vragen, maar die gemeente wist van niets. „Het college was hiervan niet op de hoogte”, laat de gemeente weten. Ook dat er nabij Enschede boringen verricht zijn ten behoeve van het onderzoek, wist de gemeente niet.
Dat terwijl het volgens Twenterand wel degelijk ‘effect kan hebben op een groter gebied dan Twenterand’. „Wij hebben daarom contact opgenomen met buurgemeenten, de Veiligheidsregio, de Provincie Overijssel, het waterschap, Euregio en het rijk om hen te wijzen op dit onderzoek en hen verzocht hun rol/standpunt aan ons kenbaar te maken en ons te betrekken in dit proces.”
Duitsland zit in de maag met 1900 vaten kernafval
Duitsland trekt zich momenteel terug uit kernenergie, maar blijft daarna zitten met 1900 vaten vol kernafval. Zo worden gebruikte splijtstofstaven momenteel bovengronds bewaard in 6 meter hoge castorvaten. Een van die zestien tijdelijke opslaglocaties is gevestigd in Ahaus. En al die vaten moeten uiteindelijk minimaal 300 meter onder de grond opgeborgen worden.
‘Duitsland moet voldoen aan verdragen’
PvdA-Groenlinks vreest voor ‘negatieve effecten’ in Twenterand. Volgens de partij moet Duitsland tijdens de zoektocht bovendien voldoen aan het Espoo-verdrag. Dat houdt in dat Duitsland, in geval van mogelijk grensoverschrijdende milieugevolgen, inwoners en autoriteiten in Nederland op dezelfde wijze en tijd worden betrokken bij de procedure als inwoners en de autoriteiten in Duitsland zelf. Ook wijst de partij op het verdrag van Aarhus, waardoor inwoners een betere toegang hebben tot informatie en meer inspraak krijgen, met als doel een gezonde leefomgeving. De gemeente Twenterand ‘neemt het mee’ in hun vragen aan de provincie, de veiligheidsregio, het waterschap en de Euregio.
Veiligheidsregio Twente weet wel van Duitse verkenning
Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Twente (VRT) liet deze krant recent al weten op de hoogte te zijn van de Duitse verkenning. „De VRT heeft goede contacten met de Duitse overheden. Ook bij eerdere milieueffectrapportages met betrekking tot radioactiviteit hebben wij meegekeken, dus .”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Twente maakt vuist tegen zorgfraude: ‘Randen van de wet opzoeken’
ALMELO - De veertien Twentse gemeenten maken gezamenlijk een vuist tegen fraude en misbruik van zorggeld. De regio wil proeftuin worden voor nieuwe regelgeving die opsporing en aanpak van fraudeurs makkelijker moet maken. Ook worden studenten en docenten in het beroepsonderwijs getraind in het signaleren van misstanden bij zorgbureaus. -
Schot uit luchtbuks wordt Vriezenveense kater Angel fataal: ‘Ik hoop dat ze dader pakken’
VRIEZENVEEN - Een beschieting met een luchtbuks werd kater Angel zaterdag fataal in Vriezenveen. „Ik hoop dat ze de dader pakken en hem het geweer afpakken en een fikse straf opleggen. Dit kan toch niet”, zegt eigenaar Rob Erents. -
Gemist? Zorgen over jeugdhulp Twente & ‘seinen op groen’ voor versoepelingen
Ben je er vandaag niet aan toegekomen om al het regionale nieuws op Tubantia.nl te volgen? Geen probleem, we hebben het in een overzicht voor je op een rij gezet. Dit is het nieuws van maandag 19 april. -
Twenterand loopt financiële risico’s: Overijssel houdt toezicht op afstand
ZWOLLE/VRIEZENVEEN - De gemeente Twenterand loopt nog altijd financiële risico’s. Dat vindt de provincie Overijssel, die toezicht houdt op gemeenten. De andere zaken - omgevingsrecht, wet ruimtelijke ordening, archief, huisvesting statushouders en monumentenzorg - heeft Twenterand wel goed op orde, constateert Overijssel. De provincie houdt daardoor op afstand toezicht. -
550 nieuwe woningen in Twenterand, maar het kunnen er zomaar veel meer worden
VRIEZENVEEN - Twenterand gaat de komende 10 jaar zeker 550 nieuwe woningen bouwen. De gemeente verwacht namelijk dat het aantal huishoudens met die hoeveelheid gaat toenemen tot 2031.
-
Twentse coronacijfers: 178 nieuwe besmettingen, geen sterfgevallen
ENSCHEDE - In Twente zijn het afgelopen etmaal 178 mensen positief getest op het coronavirus. Er waren geen nieuwe sterfgevallen door het virus. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM maandagmiddag publiceerde. Landelijk werden 6757 nieuwe besmettingen vastgesteld. -
Twee personen naar ziekenhuis na ongeval in Geerdijk
Geerdijk - Twee personen zijn woensdagochtend gewond geraakt bij een ongeval in Geerdijk. Zij zijn beiden met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. -
video
Jongerenkeet in Den Ham tot de grond toe afgebrand
DEN HAM - De keet van een groep jongeren in Den Ham is in de nacht van maandag op dinsdag tot de grond toe afgebrand. Hoe de brand is ontstaan is nog onduidelijk. Er raakte niemand gewond.