Volledig scherm
Pluimveehouderij Hotting uit Geerdijk wordt niet bestraft voor de eenmalig vastgestelde misstap. © Bert Kamp

Dwangsom blijft uit voor pluimveehouder uit Geerdijk die stal schoon blaast

DEN HAAG/GEERDIJK - De gemeente Twenterand hoefde Pluimveehouder Marc Hotting in Geerdijk geen dwangsom op te leggen, omdat hij een keer zijn stal met een bladblazer schoon blies en daarbij flinke stofwolken veroorzaakte, zo heeft de Raad van State woensdag in een einduitspraak beslist.

Hoewel pluimveehouder Hotting eerder al duidelijk maakte dat hij sinds dat ene incident nooit meer op die manier de stal schoonmaakt, meende een buurvrouw en de Stichting Leefbaar Buitengebied dat de gemeente de pluimveehouder alsnog moest aanpakken. 

Waarschuwing 

De Raad vindt dat niet nodig, omdat de gemeente aan Hotting met een waarschuwing duidelijk heeft gemaakt dat hij de stal gewoon met een bezem en water schoon moet maken. En sindsdien zijn er ook geen incidenten meer geweest waarbij enorm veel stof uit de stal vrij kwam. 

Biologisch 

Kortom, de pluimveehouder heeft zijn leven gebeterd en daar mee zal de buurvrouw en de milieuorganisatie tevreden mee moeten zijn. Volgens Hotting doet hij juist zijn best om een voorbeeld-pluimveehouderij te runnen. De Geerdijker heeft vorig jaar zijn bedrijf ingrijpend gemoderniseerd en omgebouwd tot een biologisch kringloopbedrijf.

Stofoverlast

Hotting snapt niet waarom een buurvrouw blijft volhouden dat hij dagelijks enorme stofoverlast in de omgeving veroorzaakt, zo bleek al tijdens een rechtszaak in Den Haag. 

Hotting erkende dat hij in 2017 een keer de stal heeft schoon geblazen met een bladblazer en met de ventilatoren op het dak: “Maar dat was eenmalig. Dat had ik niet moeten doen. Daarna is het nooit meer voorgekomen. De raadsman van Leefbaar Buitengebied liegt dat de stal sinds 2017 bijna dagelijks op die manier wordt schoon geblazen.”

Almelo e.o.