Volledig scherm
Beeld ter illustratie © Getty Images

Echtpaar in Den Ham dat 4 meter hoog scherm plaatste tegen glurende buren vangt bot

DEN HAM - Het echtpaar dat eerder dit jaar een vier meter hoog scherm plaatste tegen glurende buren, en het bouwwerk ook moest verwijderen, is tevergeefs in bezwaar gegaan tegen de dwangsom die daarop volgde.

Gevaarte

De bewoners van de vrijstaande woning aan de Kosterskamp plaatsten het ‘privacyscherm’, omdat inkijk te voorkomen. De buren zouden de bewoners telkens, via een venster, begluren. Daaraan stoorden de bewoners zich zo erg, dat ze een houten constructie met een groen, lichtdoorlatend schaduwdoek plaatsten. Het gevaarte was vier meter lang en zes meter hoog.

Bezwaar

De glurende buren dienden daarop een klacht in bij de gemeente en kregen gelijk. Het bouwwerk, dat deels op een houthok was geplaatst, moest voor 1 september worden verwijderd, onder last van een dwangsom van 250 euro per dag, met een maximum van 2000 euro. Zo ver kwam het niet. Het scherm werd verwijderd, maar de bewoners dienden wel bezwaar in tegen het besluit van de gemeente. Zonder succes.

Strijdig

‘Het aanwezige privacyscherm was strijdig met het geldende bestemmingsplan en kon niet worden gelegaliseerd, waardoor de last onder dwangsom rechtmatig is opgelegd’, oordeelde de commissie bezwaarschriften. Het advies, om het bestreden besluit niet te herroepen, werd door het college van B en W opgevolgd.

  1. Minister Kajsa Ollongren reageert op ‘kwestie Mijande’: ‘Misstanden zijn nooit uit te sluiten’
    PREMIUM

    Minister Kajsa Ollongren reageert op ‘kwestie Mijande’: ‘Misstanden zijn nooit uit te sluiten’

    VRIEZENVEEN/WEERSELO - ‘Ondanks strikte regelgeving en versterking van extern toezicht zijn dergelijke misstanden nooit uit te sluiten.’ Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. De minister reageert in een brief op Kamervragen over de ‘kwestie Mijande’. Voormalig directeur Peter Zuithof van Mijande Wonen (de corporatie is actief in Twenterand en Dinkelland) heeft geprobeerd woningen onder de marktwaarde te verkopen. Dat mag niet. De kwestie leidde onder meer tot ontslag op staande voet van Zuithof.

Almelo e.o.