Volledig scherm
Arend-Jan Marsman (83) en Janna Marsman-Davenschot (82) uit Vroomshoop: 60 jaar getrouwd. © Lars Smook

Echtpaar uit Vroomshoop, zestig jaar samen in voor- en tegenspoed

VROOMSHOOP - Arend-Jan Marsman is 17 wanneer hij de destijds 16-jarige Janna Davenschot tegenkomt. De twee treden na zes jaar verkering in het huwelijk. Het echtpaar heeft woensdag 3 augustus hun zestigjarig huwelijk gevierd in het bijzijn van kinderen en kleinkinderen met een warm- en koud buffet in het Flierpark in hun huidige woonplaats Vroomshoop.

„Janna viel me gelijk op”, vertelt haar man. „Ze was nogal klein van stuk. Ik vond haar leuk om te zien. Nog altijd trouwens. Het was voor ons liefde op het eerste gezicht, zou je kunnen zeggen.”

Schildersknecht
Het echtpaar woont jarenlang aan de Stuveweg in Den Ham, nabij het Zandstuvebos en begraafplaats Dennenhof, pal naast het ouderlijk huis van Janna. Er worden drie kinderen geboren, twee jongens en een meisje. Arend-Jan Marsman heeft verschillende banen: „Ik ben begonnen als schildersknechtje bij een bedrijf in Daarlerveen. Later werkte ik onder meer in Vriezenveen bij textielbedrijf Jansen en Tilanus en in de bouw. Tot mijn 43ste, toen kreeg ik een hartinfarct.”

Stress
Arend-Jan en Janna Marsman delen lief en leed. Veel leed, want de problemen met zijn hart zijn volgens Arend-Jan Marsman het gevolg van stress. Hij maakt zich in die tijd grote zorgen over de gezondheid van zijn vrouw. Ze ligt eerst weken in het ziekenhuis in Almelo en vervolgens nog eens zeventien weken in het Utrechtse ziekenhuis. „Daar wordt ontdekt dat ze de ziekte van Crohn heeft, een chronische darmontsteking. „Dat we allebei met onze gezondheid kwakkelden, heeft onze band alleen maar versterkt”, vindt Arend-Jan Marsman. „Je bent immers echt op elkaar aangewezen. Ons huwelijk bestaat dan ook vooral uit geven. Elkaar steunen. Helemaal nadat onze oudste zoon vier jaar geleden aan de ziekte kanker is overleden.”

'Goed te pas'
Beiden zijn tegenwoordig naar omstandigheden ‘goed te pas’, zegt Arend-Jan Marsman. „We gaan weliswaar niet meer zo vaak op pad, maar we kunnen bijvoorbeeld nog met de auto naar familie. En een leuk toneelstuk laten we ook niet aan ons voorbijgaan.”

Almelo e.o.