Volledig scherm
Gerjan Smelt, voorzitter van de vertrouwenscommissie, presenteert de profielschets van de nieuwe burgemeester, in het bijzijn van Commissaris van de Koning Andries Heidema. © Bert Kamp

Een burgemeester die weet wat ‘joa joa’ betekent: Dat wil Twenterand

VRIEZENVEEN - Een Tukker, op wiens schouders inwoners kunnen uithuilen. Maar ook een zwaargewicht die praktisch te werk gaat: Zo’n burgemeester zoekt Twenterand.

Voor april 2020 wil Twenterand een nieuwe burgemeester verwelkomen. Die deadline werd donderdagavond gesteld in het bijzijn van Andries Heidema, de Commissaris van de Koning. De profielschets ligt klaar, vanaf vrijdag kunnen kandidaten solliciteren. „Het schaap met de vijf poten”, noemt Gerjan Smelt de ideale kandidaat. Over deze vijf competenties moet de nieuwe burgemeester zonder meer beschikken.

1. Tukker

De vertrouwenscommissie, die de sollicitaties gaat behandelen, spreekt het helder uit: De nieuwe burgemeester moet iemand zijn die de Twentse cultuur kent. Met andere woorden: een Tukker.  Dat de vijver daardoor kleiner wordt, commissie op de koop toe. „Het hoeft geen Twenterander te zijn”, sprak Jan Kuilder (CDA). „Als wij hier ‘joa joa’ zeggen, dan bedoelen we nee”, aldus Smelt, voorzitter van de vertrouwenscommissie. „Dat moet de nieuwe burgemeester begrijpen.” 

2. Bestuurlijk ervaren

Of de nieuwe burgemeester een man of vrouw is, is van ondergeschikt belang. Hetzelfde geldt voor politieke voorkeur. Sterker nog, de nieuwe burgemeester hoeft niet uit de politiek te komen. „Iemand met bestuurlijke ervaring vanuit het bedrijfsleven, mag van ons ook”, sprak  commissielid Marcus Elzinga (GBT). 

3. Verbinder

Twenterand bestaat uit negen kernen en buurtschappen.  „Waarin iedereen het niet altijd met elkaar eens is. Dus we zoeken een echte verbinder”, sprak Erik Kobes (VVD). „Ook economisch valt hier nogal wat te verbeteren. Vandaar dat we een gedegen bestuurder zoeken.” De nieuwe burgemeester krijgt zelfs een doelstelling mee. Smelt: „Van de N36 willen we een duurzame en veilige verkeersader maken. Voor onze burgemeester moet het een ambitie zijn van niets iets te maken.”

4. Mensgericht

Ook moet de nieuwe burgemeester mensgericht zijn. Iemand die zijn of haar gezicht laat zien, bij verenigingen, maar ook in wijken. „Wij vinden de arm om de schouders belangrijk”, aldus Elzinga. „Zoals de Oale Bouw. Daar gaat de gemeente weliswaar niet over, dat ligt bij de woningcorporatie, maar wij vinden het belangrijk als een burgemeester daar toch even naartoe gaat om die mensen te steunen.”

5. Pragmaticus

De nieuwe burgemeester moet pragmatisch zijn, bezig zijn met wat er vandaag speelt. En dus niet per se een visionair. Elzinga: „We zoeken iemand die praktisch met zaken omgaat. Het moet simpel, begrijpelijk zijn, dat het niet te ingewikkeld is voor de mensen. De visie doen we als gemeenteraad wel. Voor ons weegt een pragmaticus zwaarder.” 

Volledig scherm
Waarnemend burgemeester Annelies van der Kolk in gesprek met Andries Heidema, Commissaris van de Koning. © Bert Kamp
  1. Marc Hotting kwam naar Geerdijk met een droom om kippenboer te worden, en wint nu van klagers
    PREMIUM

    Marc Hotting kwam naar Geerdijk met een droom om kippenboer te worden, en wint nu van klagers

    ZWOLLE/GEERDIJK – Zijn kipjes zouden onder het keukenraam van een buurvrouw lopen en daarmee overlast veroorzaken. Toen Marc Hotting jaren geleden naar Twente kwam om zijn droom te verwezenlijken – boer worden – had hij niet kunnen bevroeden dat het hem vooral op een lange, slepende procedure kwam te staan, door twee klagende buren. Maar een grote zege is binnen. Hotting kreeg deze week gelijk bij de rechtbank in Zwolle.

Almelo e.o.