Volledig scherm
De piraten van de Deltapiraat draaien alweer een decennium legaal. Tweede van rechts is Sjon Schutte. © Bert Kamp

Elke dag piratenmuziek in Twenterand, behalve op de dag des heren

De Deltapiraat van Delta FM vierde onlangs het 10-jarig bestaan. Volgens coördinator Sjon Schutte is de legale piratenzender een succes. "Wij zijn een voorbeeld voor regionale omroepen geworden."

Piratenmuziek gaat er in Twenterand in als koek. Vroeger waren de luisteraars aangewezen op de illegale piratenzenders. Maar sinds tien jaar is de Deltapiraat het aangewezen station - 'gewoon' legaal in de ether.

De piratenzender valt onder de lokale omroep Delta FM. En daar vonden ze het 10-jarig bestaan reden voor een feestje. Dat gebeurde onlangs bij het evenement Loat Oe Zien, in Westerhaar.

Coördinator Sjon Schutte van de Deltapiraat is tevreden over de huidige constructie. Daardoor is er volgens hem geen reden meer om illegaal uit te zenden. "Wij hebben op Delta FM veel zendtijd. Met de Deltapiraat op Delta FM zijn we een voorbeeld voor andere regionale omroepen geworden. Kijk maar naar Accent FM, in Noordoost-Twente, en Vechtdal FM, in Ommen en omgeving. Het enige verschil is dat zij gemakkelijker aan een officiële vergunning zijn gekomen. Bij ons ging dat veel moeizamer", zegt Schutte, die vroeger zelf een piratenzender had.

Ondenkbaar

Twenterand zonder piratenmuziek is volgens Schutte ondenkbaar. "Het hoort hier bij de cultuur. We hebben ook geen moeite om deejays te vinden. Bovendien hebben de meesten een eigen studio thuis. Ik ook. Thuis kan ik mijn uitzending verzorgen", zegt Schutte, die zelf op maandagavond van zes tot tien uur achter de knoppen zit. Alleen op zondag zwijgt de piraat.„Dat is een wens van veel mensen, die wij respecteren.”

Almelo e.o.