Volledig scherm
De ernstig zieke Amber Kikkert uit Vroomshoop wordt behandeld voor een hersentumor. © Familie Kikkert

Ernstig zieke Amber (15) uit Vroomshoop geniet van elk kaartje dat ze krijgt

VROOMSHOOP - De bijna 16-jarige Amber Kikkert uit Vroomshoop heeft een hersentumor. Na drie operaties, zit ze nu midden in een zware chemokuur. Wat haar blij maakt? Met elk kaartje vergeet ze even alle ellende. ,,Een kaartje maakt haar dag goed'', vertelt moeder Coryna van der Velde.

Bij Amber werd op 8-jarige leeftijd een hersentumor geconstateerd. „Vermoedelijk heeft Amber de tumor al bijna vanaf haar geboorte”, vertelt moeder Coryna, die met haar man Marcel Kikkert en Ambers broer Bruce (14) in Vroomshoop woont.

Epileptische aanvallen
„Ze kreeg al vrij snel last van epileptische aanvallen. Het bleef lang onduidelijk hoe dat nou kon. Op enig moment heb ik haar naar het ziekenhuis in Hardenberg gebracht en gezegd: ik neem Amber pas weer mee als jullie weten wat er met haar aan de hand is. Ik heb een scan afgedwongen. Daar zagen ze iets. Een dag later waren we in het universiteitsziekenhuis in Groningen...”

Agressieve tumor
Vier jaar later onderging Amber een nieuwe operatie, waarbij onder meer hersenweefsel is verwijderd. Het bleek onvoldoende effectief, in november 2015 was de agressieve tumor terug. Een derde operatieve ingreep in januari in Groningen was noodzakelijk.

Amber begon in maart in het Duitse Essen vervolgens met een chemo en protonenbestraling. Die laatste behandeling is in Nederland nog niet mogelijk, vandaar de reis naar Essen. Bij een protonenbestraling wordt het gezonde weefsel zo veel mogelijk gespaard. Dat is met name bij de behandeling van kanker bij kinderen van belang.

Vermoeiend
De ingreep was voor Amber zeer vermoeiend omdat ze gedurende zes weken elke dag op en neer moet reizen naar Essen, telkens twee uur heen en twee uur terug. Bovendien voelde ze zich steeds zieker worden door de chemotherapie.
Op dit moment volgt Amber een chemokuur met tabletten. Elke maand moet ze gedurende één week die tabletten slikken. Deze kuur duurt tot juni 2017. Amber wordt steeds zieker en ligt steeds vaker in bed.

Vrolijk
Coryna probeert mensen te bewegen een kaartje te sturen naar Amber. „Van kaartjes wordt ze vrolijk”, vertelt Coryna. „Vooral tijdens de weken dat ze chemo heeft, kan ze zo’n kaartje goed gebruiken. De gedachte dat er iets voor haar bij de post zit, maakt haar al blij. Soms stoppen mensen een klein cadeautje zoals een gelukspoppetje in de envelop. Haar dag is dan ineens een stuk zonniger.”

Morfine
Op haar facebookpagina deelt Coryna haar ervaringen. Die zijn soms heel triest, wanneer het gaat over het enorme lijden van Amber, maar ze meldt ook dat het fijn is dat ze morfine mag hebben. En soms is het opbeurend, zoals een bericht van woensdag waarin Coryna vertelt dat Amber zin heeft in snert. Hoe het verder gaat? „Amber wil graag aan het AOC Oost een opleiding volgen en daarna met dieren werken. En daarin steunen we haar, je moet een doel hebben. Of het nou gaat lukken of niet. Ondertussen verzamelen we mooie herinneringen.”

Wie Amber een hart onder de riem wil steken, kan dat doen door een kaartje of iets anders te sturen naar: Amber Kikkert, Kastanjehoek 7, 7681 HN Vroomshoop.

Almelo e.o.