Volledig scherm
Felicia Mol en Aaron Fietje spelen voor leerlingen van groep 1 en 2 van de Blokstoeke. © Frans Nikkels

Financiële impuls voor muziekles op Blokstoeke Westerhaar

WESTERHAAR - Basisschool de Blokstoeke in Westerhaar kan dankzij een subsidie van 10.000 euro van Fonds voor Cultuurparticipatie muziek- onderwijs op een hoger plan brengen.

Muziek is meer dan een liedje. Ook dans, ritmeklappen en performance horen erbij. Bij OBS de Blokstoeke hechten ze veel waarde aan het ontwikkelen van de creatieve kant van het kind.

"Het onderwijs is sterk gericht op de kennisvakken", licht directrice Irma Weersink toe. "Maar uit alles blijkt dat de hersenen van een kind beter in balans zijn als er ook ruime aandacht is voor creatieve vakken. Kinderen nemen dan meer leerstof op. Muziek is hier een belangrijk onderdeel van."

"Door de muzieksubsidie kunnen wij ons muziekonderwijs op een hoger plan brengen", vervolgt Weersink. "Zo wordt Lindy het Lam, onze kunst- en cultuurcoördinator, gecoacht door Erika Bijlsma van Kaliber Kunstenschool en ook het team krijgt scholing. Verder hebben we samenwerking gezocht met muziekvereniging SDG Westerhaar, waardoor we volgend schooljaar ook instrumentenonderwijs gaan geven op school. We willen muziek zodanig inzetten dat er een structureel aanbod is voor kinderen."

De vaste rode lijn in het muziekonderwijs bij de Blokstoeke vormt de digitale muziekmethode Eigen-wijs Digitaal. Deze is speciaal ontwikkeld voor het digibord in de klas.

Onderbouwjuf Lindy: "Het is een heel fijne methode. Kinderen komen in aanraking met diverse muzieksoorten. Zo heb ik mijn groep 1 en 2 laten dansen op De Vier Jaargetijden van Vivaldi. Heel bijzonder. Met de subsidie kunnen we het muziekonderwijs nog meer verdiepen. Wel zorgen we er altijd voor dat de kinderen iets hebben om naartoe te werken. Vorig jaar was er het Vlinderproject, waarbij we een opera hebben opgevoerd. Het is mooi om te zien wat kinderen dan allemaal kunnen."

Musical

Een bijzondere groep die dat al een poosje doet is 4D. Het is een buitenschoolse activiteit voor kinderen die daar interesse in hebben en die nu zo'n twintig kinderen behelst. De groep heeft vorig jaar een musical gespeeld over het kerstverhaal, treedt op voor bewoners van het Haarhuus en nam vorig jaar oktober deel aan de korendag van Twenterand Zingt. Begeleidster Willeke Talen: "Ik gaf twee uurtjes dramales aan de groepen 3 tot en met 8 op de oude locatie. Dit was ook een buitenschoolse activiteit. Het is mooi om te zien dat deze lessen nu breder zijn getrokken en zijn aangesloten bij de rest van het onderwijs. Kinderen bloeien helemaal op tijdens deze lessen. Het maakt niet uit of ze een keer vals zingen of de songtekst niet goed gaat. Ze leren hierdoor improviseren en op eigen kracht vertrouwen. Ik begeleid deze groep samen met Irene Mol en we genieten er enorm van. Zo prachtig om tijdens een optreden die trotse koppies te zien." Weersink: "Wij kunnen niet van ieder kind een ster maken, maar we kunnen er wel voor zorgen dat ze allemaal gaan schitteren."

Almelo e.o.