Volledig scherm
De ozb wordt met 5,4 procent verhoogd, waardoor © Thinkstock

Forse kritiek op ozb-verhoging in Twenterand

VRIEZENVEEN - Oppositiepartijen en coalitiepartij CDA hebben kritiek geuit op de ozb-verhoging van 5,4 procent in de programmabegroting 2018. Deze is voor 2018 sluitend, maar vooral omdat de tekorten in de zorgsector gedekt worden uit de reserves en door een verhoging van de ozb. De oppositie verwijt het college daarom een gebrek aan creativiteit.

Opmerkelijk: de ozb-verhoging van 5,4 procent, goed voor een kleine 300.000 euro, was in eerste instantie niet eens opgenomen in de programmabegroting 2018. Tot onbegrip van de VVD, die constateert dat het al de derde keer is dat de lastenverzwaring niet genoemd wordt. De liberalen kaartten het aan, waarna de verhoging alsnog aan de begroting werd toegevoegd.

'Of het weglaten van deze verhoging bewust is gebeurd, wil en kan ik niet beweren, maar het is in ieder geval heel opmerkelijk', aldus Chris Walraven namens zijn partij. 'Zelfs een ezel stoot zich in het algemeen niet twee keer aan dezelfde steen. Dit college ging hier echter drie keer achter elkaar in de fout.'

Gebrek aan visie

Met name Gemeentebelangen Twenterand haalde in de laatste begroting voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 uit naar het college. 'Het gebrek aan visie wordt duidelijk als we kijken naar hoe problemen en tekorten te lijf worden gegaan', schrijft de partij in een reactie op de begroting. 'Er is een tekort, de reserves worden aangesproken. Zijn de reserves uitgeput? Dan hoopt het college op een hogere bijdrage uit het gemeentefonds. Is er dan nog steeds een tekort, dan wordt de ozb verhoogd, om zo de begroting weer sluitend te maken.'

De VVD is ook over de ozb-verhoging van 5,4 procent niet te spreken. 'De ozb wordt door dit college te pas en te onpas gebruikt om financiële gaten te dichten en om begrotingen sluitend te maken.'

Zo denkt ook de Fractie Laarman erover. 'Het college geeft zoekrichtingen aan waar eventueel bezuinigd kan worden, maar laat harde maatregelen over aan het nieuwe college.' Ook de PvdA had liever gezien dat het college 'concrete keuzes' had gemaakt in plaats van de opgave in het sociale domein vooruit te schuiven.

De oppositiepartijen staan niet alleen in hun kritiek. Ook coalitiepartij CDA geeft aan 'bijzonder ongelukkig' te zijn met het feit dat het college de ingeschatte tekorten binnen het sociaal domein onder andere door middel van ozb-verhoging gedekt moet worden. 'Dit zonder dat eerst binnen het sociaal domein zelf gekeken is naar de formatie, de werkprocessen en de gekozen organisatie.' Ook de SGP vindt dat de oplossingen voor tekorten in de zorg in die sector gezocht moeten worden.

De ChristenUnie is benieuwd naar de lobby van het college in Den Haag, voor meer zorggelden, omdat de tekorten volgens de partij een gevolg zijn van de rekening die door het Rijk bij de gemeenten is gelegd.

Het college komt dinsdag met een reactie. De begroting wordt op 7 november vanaf 16.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis behandeld.

Almelo e.o.