Volledig scherm
Het pand van Foto Konijnenberg aan de Kroezenhoek in Den Ham, is geen winkel en daarom steen des aanstoots voor lokale winkeliers. © Carlo ter Ellen DTCT

Foto Konijnenberg Den Ham verkocht aan Kamera Express

DEN HAM - Kamera Express neemt en Foto Konijnenberg over. Directeur Harold Konijnenberg van het familiebedrijf uit Den Ham treedt toe tot de directie van Kamera Express.

De verkoop heeft geen gevolgen voor de 45 werknemers van Foto Konijnenberg. Na de overname telt Kamera Express 21 winkels, waarvan zeventien in Nederland, drie in België en één in Duitsland. Daarmee wordt het bedrijf uit Capelle aan den IJssel volgens marketingdirecteur Jeroen Klein de grootste retailer op het gebied van fotografie in Europa. Kamera Express telt ruim 250 werknemers. Kamera Express werd begin dit jaar zelf overgenomen door investeringsmaatschappij Vendis Capital.

Beste webshop

Foto Konijnenberg bestaat al sinds 1974 en is in het buitenland bekend onder de naam Photospecialist. Online verkoopt het Twentse bedrijf in tien Europese landen. De webshop van de overnemende partij, Kamera Express, werd recent voor de tweede maal op rij uitgeroepen tot de beste elektronica webshop van Nederland.

Winstgevend

Volgens bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarrekeningen is Foto Konijnenberg winstgevend. Vorig jaar bedroeg de nettowinst ruim 9 ton bij een omzet van 40 miljoen euro. Over 2016 werd er 7,5 ton netto verdiend bij een omzet van 38 miljoen. Het bedrijf is gezamenlijk eigendom van oprichter Henk Konijnenberg (67) en zijn twee zonen Harold (43) en Remco (41).  Dat Konijnenberg sr. is uitgestapt en zijn belang te gelde wilde maken, is één van de redenen van verkoop. „En ik geloof dat ons bedrijf binnen de nieuwe combinatie nog sneller kan groeien”, zegt Harold Konijnenberg.  Of hij zelf ook aandeelhouder wordt bij Kamera Express, wil Konijnenberg niet zeggen.

Verkoop particulieren

Het Hammer bedrijf kwam de laatste jaren vooral in het nieuws door problemen met verkoop aan particulieren in het pand aan de Kroezenhoek op het bedrijventerrein in Den Ham. Detailhandel is daar niet toegestaan. De Stichting Platform Detailhandel Twenterand verzocht de gemeente, die aanvankelijk een oogje toe kneep, daarop om te handhaven. Er werd over geprocedeerd bij de bestuursrechter en de gemeente gaat er op nu toezien, dat er niet aan particulieren wordt verkocht.

België en Duitsland

Dit jaar opende Kamera Express een tweede winkel in België (Gent). Met de overname van Foto Konijnenberg, komen daar nog eens twee winkels in het buitenland bij, want Foto Konijnenberg heeft filialen in Turnhout (België) en in Hannover (Duitsland). 

Almelo e.o.