Gaaf: stoet verlichte vrachtwagens trekt door Twenterand

videoGEERDIJK - 34 feestelijk verlichte vrachtwagens reden zaterdagavond in een optocht door de gemeente Twenterand. Niet vanwege een speciale reden, voor een goed doel of omdat er een prijs mee te winnen is, maar gewoon omdat het leuk is. 

Volledig scherm
Ronald Veldhuizen met zijn kinderen Noor en Bjorn. Simone Drenten met dochter Lissa. © Lenneke Lingmont

Noor Veldhuizen (5) uit Vriezenveen neemt een slok van haar pakje drinken. „Kijk uit, hoor!”, waarschuwt ze, wijzend op een apparaat op de vloer van de cabine. „Als je daar op gaat staan, gaan alle lampjes uit!” En dat wil ze niet, want al die lichtjes, die zijn juist zo leuk. Samen met haar broer Björn (8) mag ze met haar vader Ronald mee in zijn verlichte vrachtwagen. En dat is een feest. Ze zetten de muziek aan, eten chips en zwaaien naar de mensen langs de kant. „En ze zwaaien ook terug!”

Ze spreken uit ervaring, vorig jaar reden ze ook al mee in de verlichte truckrit door Twenterand; de route doet alle dorpen in de gemeente aan. Een initiatief dat drie jaar geleden voor het eerst plaatsvond. Gewoon voor de lol. In het donker zijn met lampjes versierde vrachtwagens namelijk een heel mooi gezicht. Ze doen denken aan de wereldwijd bekende Coca Cola-kersttruck, van de reclame. Het evenement sloeg aan. Bij de deelnemers en het publiek. Dit jaar doen er weer meer vrachtwagens mee dan in de andere jaren. 

Krap?

Lissa (11) en Kristian (9) rijden voor het eerst mee, met hun ouders, Harold en Simone Drenthen. „Omdat we van Noor en Björn hoorden dat het heel leuk was”, vertelt Simone. „Het heeft een bepaalde sfeer om samen met de familie in de vrachtwagen te zitten.” Of het niet krap is? Nee hoor, zegt Lissa. „Ruimte genoeg. Ik kan er zelfs in staan.” En het is er lekker warm.

Fan

De warmte van de cabine, die hebben de kinderen langs de kant niet. De koppies van Nick (5) en Collin (bijna 3) Kosters zitten diep verborgen in hun capuchons, ook de handschoenen en sneeuwlaarsjes voorkomen niet dat ze staan te bibberen van de kou. Maar aan hun twinkelende ogen zien vader Danny en moeder Tamara dat ze genieten. „Ze zijn fan van vrachtwagens, eigenlijk van alles met wielen”, zegt Tamara. 

Speciaal vanuit Almelo zijn ze naar Geerdijk gereden. Ze hadden eerst in Vriezenveen langs de route willen gaan staan, vertelt ze, maar dan is het maar hopen dat de vrachtwagens ook op het afgesproken tijdstip langskomen. Nu de stoet voorbij is - de laatste wagen rijdt net het spoor over - gaan ze snel richting huis. Waar het warm is. Of Nick het leuk vond? „Ja”, zegt hij, blij springend. „Ja, ja, ja, jaaaa!”

Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Almelo e.o.