Volledig scherm
Derk Smoes © Derk Smoes

GBT: Naamloos plein in Vriezenveen moet Derk Smoes-plein worden

VRIEZENVEEN - Als het aan Gemeentebelangen Twenterand (GBT) ligt, wordt een tot dusver naamloos plein in Vriezenveen vernoemd naar verzetsheld Derk Smoes. 

De partij doet dat voorstel aanstaande dinsdag in de gemeenteraad. Het gaat om het plein waar onder meer Bruna, Hans Anders, Kruidvast en de Aldi gevestigd zijn. De partij wil het plein voor eind april 2020, en daarmee voorafgaand aan de festiviteiten rond 75 jaar vrijheid, laten vernoemen naar Derk Smoes. 

Daarbij gaat het om een naamloos plein dat grenst aan het Westeinde. Volgens GBT dient zich hiermee de ultieme gelegenheid voor een plein te vernoemen naar Smoes, aangezien er de komende jaren geen nieuwe straatnamen lijken vrij te komen in Vriezenveen. Eerder al deed het Historisch Museum Vriezenveen een aanvraag bij de gemeente om een straat of plein naar Smoes te vernoemen. 

Grootste bankroof

Derk Smoes is de grootste verzetsheld van Vriezenveen. De man, die in 1944 als leider van de knokploeg Almelo het voortouw nam om de Nederlandsche Bank, op dat moment in handen van de Duitse bezetter, te overvallen en met een buit van 46 miljoen gulden zorgde voor de grootste bankroof aller tijden, verdient een eigen straat of plein, vindt het Historisch Museum.

Volledig scherm
Dit plein moet het Derk Smoes-plein worden. © Google Streetview

Almelo e.o.