Volledig scherm
Bakkerij Holland in Vriezenveen. © Wouter Borre

Gedupeerde medewerkers doen boekje open over Bakkerij Holland Vriezenveen

LeestipVRIEZENVEEN - Achttien medewerkers werden jarenlang onderbetaald door Bakkerij Holland. Terwijl de directie van dat bedrijf daarover zweeg en blijft zwijgen, spreken nu de gedupeerden.

Betrouwbaar tot op het bot, zeldzaam goede mensen: zo wordt de familie Holland uit Vriezenveen door andere leden van de Gereformeerde Gemeente in Nederland omschreven. Achttien medewerkers van Bakkerij Holland denken daar echter iets anders over. Ze werden jarenlang onderbetaald door hun werkgever, groeiden niet mee met hun functiejaren en van de uitbetaling van zaterdag- en nachttoeslagen klopte weinig.

De chauffeurs en bakkers vochten dit aan en met succes. In december 2017 kregen ze, met hulp van de FNV, 90 procent van hun gemiste inkomsten terug. In totaal maakte Bakkerij Holland 150.000 euro over naar de achttien medewerkers.

Anoniem

Het stemt een vrachtwagenchauffeur, die al jaren bij het bedrijf werkt, tevreden. Hij voert namens de desbetreffende chauffeurs en bakkers - allemaal mannen - het woord. Anoniem, omdat hij volgens bedrijfsregels niet met de media mag praten. "De hantering van de cao rammelde aan alle kanten", steekt hij van wal. "In de cao staan voorwaarden over vakantiedagen, ziek melden en andere punten, maar daar had de directie niet zoveel mee. 'We kennen elkaar toch?': zo'n cultuur hangt er."

Zo God het wil

Deo volente: zo God het wil, komt geregeld in het bedrijf terug, vertelt de man. "Ik heb mezelf laatst eens in het geloof verdiept. 'Gij zult zichzelf niet verrijken'", klinkt het schamperend. "Maar dat doen ze dus wel. Op zondag doen ze boete (de enige 24 uur in de week dat de bakkerij en de site gesloten zijn, red.), maandag gaat het weer verder. En de medewerkers moeten er maar op vertrouwen dat alles klopt."

Volledig scherm
Supermarktketen Lidl is een grote afnemer van het brood van Bakkerij Holland. © Marco De Swart

Maar dat deed het niet, kwam al in 2015 aan het licht. Drie medewerkers verenigden zich, gingen hun loonstrookjes narekenen en concludeerden dat ze er de afgelopen jaren niet op vooruit maar op achteruit waren gegaan. "Eerst geloven collega's je niet, tot je het laat zien."

Quote

Als wilden hebben we gewerkt voor de bakkerij, wij hebben dat bedrijf groot gemaakt

Woordvoerder van 'de 18'

Er werd een groep van achttien man gevormd, en die stapten naar de FNV en de directie. "Of het een moeizaam traject was? Nee, een gevaarlijk traject. Intimidatie, manipulatie. We werden vastgelegd op camera's en gevolgd in ons eigen bedrijf", zegt de woordvoerder. "Anderen kregen opdracht om te horen wat wij met elkaar bespraken." Opgeven was er niet bij. "Als wilden hebben we gewerkt voor de bakkerij, wij hebben dat bedrijf groot gemaakt", geeft de woordvoerder van de achttien aan. "Je voelt je gewoon bedonderd."

Het gesjoemel zat

Zo voelt ook een oud-chauffeur en bakkerijmedewerker (20) zich. Eind december nam hij na 4,5 jaar bij het bedrijf ontslag, omdat hij de werksfeer en het gesjoemel zat was. "Het is een modern bedrijf, maar qua denkwijze leven ze nog 60 jaar terug in de tijd." Vrouwen zijn er verplicht een rok te dragen en staan, volgens de oud-medewerker, in hiërarchie onder de mannen.

Hij hoort niet bij de achttien, maar ook zijn loonstrook klopte niet, zag hij. Slechts de helft van de uren waar hij toeslag over moest ontvangen, werden op die manier betaald. Het bracht hem tot een bizarre conclusie: "Er zijn chauffeurs die op die manier hun eigen vrachtwagen betaald hebben." De man hoopt, net als vier andere (oud)medewerkers die zich inmiddels bij de FNV meldden, alsnog te krijgen waar hij recht op heeft.

Quote

Het is een modern bedrijf, maar qua denkwijze leven ze nog 60 jaar terug in de tijd

Een oud-medewerker, die eind 2017 ontslag nam

Het jarenlang inhouden van geld waar werknemers volgens de cao recht op hebben, heeft het bedrijf volgens de woordvoerder van de achttien geen windeieren gelegd. "Andere bakkers gingen failliet, Holland bouwde maar raak. Hoe is het mogelijk dat wij floreren terwijl zij kapot gaan? Dat kan alleen maar door het niet naleven van de cao. Zo word je rijk, zo kun je onder de broodprijs duiken."

KvK

Hoe rijk? Dat is niet te achterhalen. Jaarcijfers van Bakkerij Holland zijn niet voorhanden, omdat het bedrijf bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staat als een eenmanszaak. En die hoeft geen winst- of verliesrekening openbaar te maken. Het houdt tevens in dat de eigenaar persoonlijk aansprakelijk is, als het onverhoopt misgaat met de zaak.

Marcel Lamers, bedrijfsadviseur bij de KvK, wil over de situatie bij Bakkerij Holland geen oordeel vellen, maar zegt wel te denken dat dit bedrijf een uitzondering is. Zelf is hij in ieder geval niet eerder tegengekomen dat een bedrijf met zoveel medewerkers - volgens de officiële papieren zijn er 40 fulltimers en 50 parttimers - de rechtsvorm 'eenmanszaak' aanhoudt.

Volledig scherm
Bakkerij Holland. © Wouter Borre

Lange adem

Het traject om hun geld terug te krijgen was er een van de lange adem. Een ondernemingsraad om naartoe te stappen was er niet, geeft de woordvoerder van de achttien aan. "We hebben het zelf een aantal jaren geleden willen opzetten, maar personeelsleden wilden niet toetreden." Uit angst, vermoedt hij.

Quote

Hoe is het mogelijk dat wij floreren terwijl andere bakkersbe­drij­ven kapot gaan?

Woordvoerder van 'de 18'

Maar hun moeite heeft zich geloond. Binnen het bedrijf wordt op dit moment de structuur aangepast, en daarom blijven hij en de zeventien anderen er ook werken. "We zien goede veranderingen, het bedrijf beseft ook dat dat nodig is. En wij worden nu conform de cao betaald."

Excuses van de directie hebben ze echter nog niet gekregen en hij verwacht ook niet dat die er gaan komen. "Ze vonden het gemeen dat wij dit deden." Hij werd erop aangesproken door een leidinggevende die bij dezelfde kerk zit als de familie Holland. Die wees hem erop dat anderen, zoals de leidinggevende zelf, het slachtoffer zijn van de actie, omdat zijn eigen loon nu net zo hoog is als dat van mensen die onder hem werken. "Ik heb hem gezegd dat hij er dan wat van moet zeggen, omdat het gaat om een paar honderd euro in de maand. Maar daar wilde hij niet aan. Als ze het hem zouden gunnen, dan zouden ze hem dat wel betalen."

'Triest'

Ze hebben hun recht gehaald, dat stemt de achttien medewerkers tevreden. "Maar eigenlijk is het triest dat het zo moest." Hij hoopt dat het collega's, ook in Roosendaal, waar Holland ook een bakkerij heeft, wakker schudt. "Holland was onaantastbaar, als grote werkgever die overal in het dorp goodwill heeft. 'Het is zo'n fantastisch bedrijf': dat beeld hebben we nu wel van het voetstuk gesloopt. Ze zijn terug op aarde."

Bakkerij Holland is gevraagd om zijn kant van het verhaal te doen, maar koos ervoor om geen commentaar te geven.

Volledig scherm
© Wouter Borre
  1. ‘Oale roop’ niet weg te blazen uit Twente: traditie van de midwinterhoorn leeft
    PREMIUM
    Video

    ‘Oale roop’ niet weg te blazen uit Twente: traditie van de midwinter­hoorn leeft

    ENSCHEDE - Midwinterhoornblazers merken dat de status van Immaterieel Cultureel Erfgoed de traditie goed heeft gedaan. Het vooral in de grensstreek bespeelde instrument kreeg in 2013 al die status, maar ook het bouwen van de midwinterhoorn is sinds dit jaar opgenomen op de Nationale Inventaris. De Twentse clubs zien dat terug in hun ledenaantal: “We zijn stabiel. Deze traditie heeft toekomst.”

Almelo e.o.