De kerkklokken van kerkelijk centrum Het Anker, waar 75 jaar geleden direct na de bevrijding een emotioneel beladen bevrijdingsdienst volgde, luiden vijf minuten lang.
Volledig scherm
De kerkklokken van kerkelijk centrum Het Anker, waar 75 jaar geleden direct na de bevrijding een emotioneel beladen bevrijdingsdienst volgde, luiden vijf minuten lang. © Ons Erfgoed

Geen F16's en geen feest, maar de kerkklokken luiden wel in Vroomshoop en Geerdijk

VROOMSHOOP/GEERDIJK - Het programma is in het water gevallen door het coronavirus, een herhaling van de bijzondere actie in 2005, toen F16's een indrukwekkende ‘fly pass’ maakten over de grote Puntbrug als saluut aan bevrijd Vroomshoop, komt er ook niet. Maar het 4 mei comité heeft alsnog een oplossing gevonden om stil te staan bij de bevrijding van het kanaaldorp.

Op zondag 5 april, om 12.00 uur, luiden de kerkklokken van Het Anker en Irene in Vroomshoop en de kerkklokken van de Sint Willibrorduskerk in Geerdijk. Dan is het exact 75 jaar geleden dat Vroomshoop bevrijd werd door de Canadese Manitoba Dragoons. De kerkklokken luiden vijf minuten lang. Het staat symbool voor de vijf oorlogsjaren, waar op 5 april 1945 voor Vroomshoop en Geerdijk een einde aan kwam.  

Kerk nabij de Puntbrug

Kerkelijk Centrum Het Anker, de vroegere hervormde kerk, staat in de nabijheid van de grote Puntbrug: de brug waarop de bevrijders 75 jaar geleden Vroomshoop binnen kwamen rijden, onder luid gejuich van de bevolking. In exact dezelfde kerk volgde direct na de bevrijding een emotioneel beladen bevrijdingsdienst. 

Hevig gevochten in Geerdijk

De Sint Willibrorduskerk staat daarentegen op steenworp afstand van de Geerdijkbrug. Hier werd op 4 en 5 april 1945 nog hevig gevochten tussen de Vroomshoopse verzetsgroep van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en Duitse soldaten. 

Fly pass van straaljagers 

Een saluut als vijftien jaar geleden komt er dus niet. Toen werd 60 jaar vrijheid opgeluisterd met een fly pass van een squadron F16's over de Grote Puntbrug. Maar met de kerkklokken is er door het 4 mei comité Vroomshoop toch nog een moment gevonden om stil te staan bij 75 jaar vrijheid. 

Almelo e.o.