Volledig scherm
Een Santa Run, zoals hier in Almelo in 2016, dat is met z’n allen rondrennen in een kerstmannenpak. © Robin Hilberink

Geen grap: Santa Run Vriezenveen vernoemd naar stijve piemel

VRIEZENVEEN - Jullie verveelt oe ja aait in december? Köj ok veur die periode nie wat bedeank’n?”. Die vraag kreeg Stefan Schipper van zijn vrouw. De professioneel fotograaf is actief binnen Stichting Sportpromotie Twenterand, die de Twenterandrun en Tot de Nek in de Drek organiseert. Na het figuurlijke zetje van Schippers vrouw komt daar nu iets bij: Steven Pig’s Santa Run. 

Komende vrijdagavond is het al zover. Dan gaan 1600 enthousiastelingen, allemaal verkleed als kerstman, door het centrum van Vriezenveen rennen. Waar die toevoeging ‘Steven Pig’s’ op slaat? Schipper lacht en zegt dan: „Als je dat uitspreekt, hoor je stiev’n pik. Een Tukker vindt dat grappig, de gemiddelde westerling begrijpt er niets van.”

Uitverkocht

Het evenement is al uitverkocht. Er zijn drie afstanden. The Elfs Run van 2,9 kilometer voor ouder en kind, de Santa’s Run van 2,9 kilometer voor deelnemers vanaf tien jaar en de Red Nose Run van 5,7 kilometer, ook voor deelnemers vanaf tien jaar. 

Er valt niets te winnen - „voor mij part blijf je halverwege in de kroeg hangen”, aldus Schipper - en het gaat enkel om de lol. „Voor alles dat wij organiseren, geldt: het moet helemaal ‘over de top’ zijn.”

Opvallend parcours

En ‘dus’ hollen de deelnemers straks door woon- en zorgcentrum De Vriezenhof, café Het Wapen van Vriezenveen en de voormalige uitgaansgelegenheid Discobar Sixty Five. De warming-up is rond 18.30 uur, voor de Grote Kerk aan Westeinde 39. Daarna is The Elfs Run de eerste rubriek.

  1. Minister Kajsa Ollongren reageert op ‘kwestie Mijande’: ‘Misstanden zijn nooit uit te sluiten’
    PREMIUM

    Minister Kajsa Ollongren reageert op ‘kwestie Mijande’: ‘Misstanden zijn nooit uit te sluiten’

    VRIEZENVEEN/WEERSELO - ‘Ondanks strikte regelgeving en versterking van extern toezicht zijn dergelijke misstanden nooit uit te sluiten.’ Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. De minister reageert in een brief op Kamervragen over de ‘kwestie Mijande’. Voormalig directeur Peter Zuithof van Mijande Wonen (de corporatie is actief in Twenterand en Dinkelland) heeft geprobeerd woningen onder de marktwaarde te verkopen. Dat mag niet. De kwestie leidde onder meer tot ontslag op staande voet van Zuithof.

Almelo e.o.