Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Geen hondenpoepzakje mee? Boete in Twenterand

TWENTERAND - Om de overlast van hondenpoep harder aan te pakken, kunnen handhavers in Twenterand voortaan ook boetes uitdelen als een hondeneigenaar geen poepzakje mee heeft. Burgemeester Annelies van der Kolk wil die regel toevoegen aan de Algemene Plaatselijke Verordening.

Ergernis

Overlast van hondenpoep is één van de grootste ergernissen. In onder meer Den Ham werd de laatste tijd al meer gecontroleerd en gewaarschuwd door handhavers van de gemeente. Diezelfde handhavers mogen in de toekomst, naast een boete voor het niet opruimen van poep (145 euro), ook een boete uitdelen als een hondenbezitter geen opruimmiddelen zoals een hondenpoepzakje bij zich heeft (95 euro).

APV

Gemeentebelangen Twenterand (GBT) kwam met dat voorstel. Burgemeester Annelies van der Kolk heeft toegezegd die regel toe te voegen aan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV): een document waarin alle gemeentelijke regels staan op op het gebied van openbare orde en veiligheid.

Daling

GBT vindt de regels in de APV nu nog te summier. “Als je straks wilt handhaven, moet het goed geregeld zijn”, aldus fractievoorzitter Marcus Elzinga. “We willen een voorstel doen zoals het in de APV van Groningen en Rijssen-Holten is geregeld. Het gaat niet alleen om de uitwerpselen op zich, maar dat je ook beboet kan worden als je geen opruimmiddelen bij je hebt. Daar hebben ze een enorme daling gezien van overlast.”

Aanvulling

Van der Kolk noemt het ‘een goede aanvulling’ op de APV. “U heeft de APV van Groningen en Rijssen, ik heb die van Almelo. Geef me even ruimte om te kijken wat een goede tekst is, technisch gezien. Het lijkt me goed dit op te nemen in onze APV.”

  1. Natuurorganisatie KNNV luidt de noodklok: ‘Help, het cultuurlandschap verdwijnt!’
    PREMIUM

    Natuurorga­ni­sa­tie KNNV luidt de noodklok: ‘Help, het cultuur­land­schap verdwijnt!’

    VRIEZENVEEN - De Koninklijke Vereniging voor Veldbiologie afdeling Vriezenveen (KNNV) is bezorgd over het buitengebied van de gemeente Twenterand. De natuurorganisatie luidt de noodklok over het gebied Het Veenschap tussen Vriezenveen en Westerhaar-Vriezenveensewijk. ‘We zien dit landschappelijk en cultuurhistorische deel van de gemeente Twenterand hard achteruitgaan’, schrijft de KNNV in een brandbrief aan B en W en de raad van Twenterand.

Almelo e.o.