Volledig scherm
Met name het grondverzet kan in de problemen komen door de pfas-problematiek. © Dolph Cantrijn/Bolsius

‘Geen problemen in Twenterand door PFAS’

VRIEZENVEEN - De problematiek rond PFAS zorgt in de gemeente Twenterand niet voor stagnatie. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders. B en W reageren daarmee op vragen van VVD-gemeenteraadslid Erik Kobes. 

PFAS is een verzamelnaam voor 4000 zogeheten poly- en perfluoralkylstoffen en ligt sinds oktober onder het vergrootglas. Het betreft chemische stoffen die van nature niet voorkomen in het milieu. 

Verplaatsen van grond

Ze kunnen een negatief effect hebben op milieu en gezondheid. In oktober werd een maximumnorm gesteld aan de hoeveelheid PFAS in de grond die mag worden verplaatst. Dat leidt tot grote problemen in de bouw. 

De VVD wilde van het college weten wat de gevolgen voor Twenterand zijn. Maar die lijken dus mee te vallen. ‘De betrokkenen die er mee geconfronteerd worden, dienen rekening te houden met de regels en doen dat - voor zover bekend - ook. Er zijn geen signalen dat de problematiek voor veel stagnatie zorgt’, zo antwoordt van het college. Het gemeentebestuur wijst er in haar antwoord op dat het belangrijk is dat er snel duidelijkheid komt in regelgeving en beleid.

Maatregelen

Vorige maand heeft het college van Twenterand al ingestemd met het Twents PFAS-beleid. Samen met Waterschap Vechtstromen willen de veertien Twentse gemeenten tijdelijke maatregelen nemen. De maatregelen zijn nodig om te voorkomen dat het grondverzet in Twente ‘op slot komt te zitten’, aldus een gezamenlijke verklaring van de veertien gemeenten. 

Twentse gemeenten worden al geconfronteerd met belemmeringen of stagnatie door de PFAS-problematiek. Dit zadelt gemeenten ook met extra kosten op.

B en W: instemmen!

Het college van B en W van Twenterand geeft aan dat het zaak is dat de andere Twentse gemeenten zo spoedig mogelijk instemmen met het ‘Tijdelijk Twents handelingskader’ voor PFAS.

Almelo e.o.