Volledig scherm
Conciërge Johan Lambers van de christelijke scholengemeenschap Het Noordik in Vroomshoop. © Lenneke Lingmont

Geliefde conciërge Het Noordik Vroomshoop met pensioen

VROOMSHOOP - Het vak van conciërge sterft uit, ook bij Het Noordik in Vroomshoop. De laatste conciërge, de 65-jarige Johan Lambers, legt op 1 november zijn taken neer, hij gaat met pensioen. Een team van facilitair medewerkers geeft anno 2017 invulling aan het werk tussen de honderden middelbare scholieren en docenten. Lambers zal echter enorm worden gemist op school. ,,Hij ziet alles, maar zegt niet overal iets van'', vinden de jongeren.

Lambers wordt omschreven als een 'man van weinig woorden'. En een man die altijd in een goed humeur lijkt te zijn. Bescheiden, verbinder en een luisterend oor. Het is allemaal van toepassing op Johan Lambers (65), geboren en getogen in Vroomshoop, getrouwd met Jannie en vader van drie kinderen.

Solliciteren
Lambers vertelt hoe hij aanvankelijk als metaalarbeider aan de slag gaat bij Holec in Hengelo, maar in 1982 volgt daar een massaontslag. Hij solliciteert met succes als conciërge in Vroomshoop, op de voormalige mavo-vestiging. „De eisen waren heel anders dan tegenwoordig. Ze zochten iemand die ook in staat was de koffieautomaat en de verwarming te repareren als die stuk zouden gaan. Het leek mij zelf altijd al leuk om met kinderen te werken”, zegt Lambers lachend.

Het vak is op z’n lijf geschreven. „Het is een prachtige job”, glundert hij. „Kinderen komen bij je met hun verhalen, bijvoorbeeld wanneer ze een docent niet zo aardig vinden. En van diezelfde docent hoor je weer de verhalen over wat leerlingen in de klas uithalen.”

Gouden ketting
Over zijn ervaringen zou hij een boek kunnen schrijven. Over hoe hij de diefstal van een gouden ketting ooit heeft opgelost bijvoorbeeld. „Ik ben met de vermoedelijke dader in gesprek gegaan. En zonder die persoon te beschuldigen, heb ik aangegeven dat zij de ketting ongezien bij mij in de la mocht leggen. De deur van de conciërgeruimte staat open. Een paar dagen later lag de ketting in mijn la.”

Werkweek
Terugkijkend overheersen vooral de leuke ervaringen bij Lambers. Hij zegt vooral te hebben genoten van de werkweken. „De kinderen leren je dan op een andere manier kennen, niet in het vaste patroon van de schooldag. En zelf moet je bereid zijn in deze contacten te investeren. Gewoon meedoen met sport- en spelactiviteiten.”

Overwicht
Lambers treedt de kinderen met een natuurlijk overwicht tegemoet. Hij kan veel hebben, maar geeft zijn grenzen duidelijk aan. „Je moet af en toe ook iets door de vingers zien, De kinderen zijn wat mij betreft in al die jaren niet veel veranderd. Wel zijn ze mondiger.” Hoe hij zelf overkomt bij de scholieren hoorde hij van z’n dochter: ‘Weet je wat ze op school over je vertellen? Dat je alles wel ziet, maar niet overal iets van zegt.’

Het volledige portret van Johan Lambers staat dinsdag 25 oktober in de editie Almelo-Twenterand van dagblad De Twentsche Courant Tubantia.

Almelo e.o.