Volledig scherm
© Rikkert Harink

Gemeente Twenterand draait op voor illegaal schuurtje na burenruzie

VRIEZENVEEN - Een opmerkelijke twist tussen twee Vriezenveense buren over illegale bouwwerken kost de gemeente straks 7.000 euro. "Deze kwestie kent alleen maar verliezers."

Het is 2015 als de ene Vriezenvener (buurman 1) de andere Vriezenvener (buurman 2) beschuldigt van een illegaal gebouwde schuur. Iets wat buurman 1 volgens buurman 2 beter niet kon doen. "Hij bracht de bal aan het rollen", vertelt de Vriezenvener, die het handhavingsverzoek van zijn buurman niet pikt en zelf ook melding maakt van illegale activiteiten.

Dwangsom

Want buurman 1 heeft op zijn grond ook wat gebouwen staan waar buurman 2 zijn twijfels bij heeft. De gemeente komt in actie en constateert dat er op beide percelen sprake is van illegale praktijken. Beiden krijgen een last onder dwangsom opgelegd en stappen daarop naar de rechter, maar zonder resultaat. Op beide percelen moeten bouwwerken, zoals schuurtjes, verwijderd worden.

Eén lijn

Buurman 1 begint daarop met slopen, buurman 2 niet. Want de rechter oordeelt in dezelfde zaak dat buurman 2 niet als overtreder kan worden aangemerkt, omdat hij de schuur zelf niet gebouwd heeft. Maar de schuur laten staan kan ook niet. De rechtbank heeft nou eenmaal bepaald dat deze illegaal is. Daarnaast heeft ook buurman 1 zijn gebouwen verwijderd. De gemeente moet een lijn trekken: er lopen meer handhavingszaken in de directe omgeving en dus kan de schuur niet worden gedoogd. "Van mij hoeft het schuurtje er niet af en van mijn buurman hoeft het ook niet meer", zegt buurman 2.

Maar regels zijn regels. Van de last onder dwangsom is een last onder bestuursdwang gemaakt. Een kwestie met alleen maar verliezers, die, geeft buurman 2 toe, met een beetje leven en laten leven niet nodig was. "De bal is de verkeerde kant op gerold." Buurman 1 was niet voor commentaar bereikbaar.

Almelo e.o.