Volledig scherm
Notaris Arie Endendijk © Frank Uijlenbroek

Gemeente Twenterand verliest rechtszaak tegen notaris

ALMELO/VRIEZENVEEN - De rechtbank Almelo oordeelt dat notaris Arie Endendijk geen 'beroepsfout' heeft gemaakt bij het opstellen van een akte van overdracht. Hij had volgens de rechtbank terecht een boeteclausule opgenomen in de akte rond grondaankoop door de gemeente Twenterand.

In 2015 oordeelde de rechtbank al dat de gemeente een boete moest betalen van 420.500 euro aan twee families in Vriezenveen van wie zij grond had gekocht.

Andere bestemming
De gemeente moest dat betalen omdat de aangekochte grond een andere bestemming had gekregen, waardoor de grond meer waard werd. De gemeente eiste daarna dat niet zij, maar de notaris voor de boete moest opdraaien, omdat hij de akte en de boeteclausule had gemaakt.

De betrokken ambtenaar gaf onder ede aan dat hij de boeteclausule niet had gezien. Een medewerker van Endendijk die de akte had opgesteld in overleg met de notaris gaf - eveneens onder ede - aan dat de akte van overdracht juist pagina voor pagina met de ambtenaar grondzaken was doorgenomen.

Vergaand
De rechtbank oordeelt dat de notaris juist een nuttige bepaling aan de akte heeft toegevoegd en die voldoende expliciet voorgelegd aan de gemeente. Dat de inhoud van die bepaling vrij vergaand is, is dan iets wat de gemeente aan de orde had kunnen en moeten stellen. Reden
De reden van de boeteclausule is duidelijk en deze bepaling is in overleg met de gemeente in het contract gekomen. De clausule is verwerkt in het contract omdat het de verkopende partij zekerheid moet geven dat bij een nabetalingsregeling de afspraken worden nagekomen. Beroep
Via haar afdeling communicatie komt de volgende reactie van de gemeente: 'De rechtbank vindt dat de notaris is geslaagd in zijn bewijsopdracht, te weten dat hij de gemeente expliciet heeft gewezen op de boeteclausule en de gevolgen daarvan. De gemeente beraadt zich of zij vervolgstappen neemt.' Er loopt nog een beroepsprocedure in de zaak waarin de gemeente is veroordeeld tot het betalen van een boete aan de twee families uit Vriezenveen bij de rechtbank in Arnhem.
Het is onduidelijk wanneer in die beroepszaak een uitspraak wordt gedaan.

Almelo e.o.