Volledig scherm
Deel van het gebied Oosterweilanden in Vriezenveen. © Carlo ter Ellen DTCT

Gemeenteraad Twenterand wordt in geheim bijgepraat over kwestie Oosterweilanden

VRIEZENVEEN - De gemeenteraad van Twenterand wordt dinsdag in een besloten bijeenkomst bijgepraat over de kwestie Oosterweilanden, een zaak tussen twee voormalig grondeigenaren en de gemeente Twenterand die al jaren speelt. 

Dat beloofde wethouder Jan Herman Scholten dinsdagavond aan de raad. 

Gemeentebelangen Twenterand wilde het naadje van de kous weten naar aanleiding van een artikel van De Roskam. Daarin staat dat de gemeente bereid zijn om met de families Koerssen en Prinsen te schikken voor een bedrag van 1,2 miljoen euro. 

In 2004 verkochten de families voor 280.000 euro grond aan de gemeente, in de koopovereenkomst werd opgenomen dat zij meer geld kregen als de grond een andere bestemming zou krijgen. Dit gebeurde in 2010, maar de gemeente vergat de nabetaling. In 2013 kregen de families hiervoor alsnog een bedrag van ruim 40.000 euro, te weinig in hun ogen. Ook wilde Twenterand de afgesproken boeteclausule niet betalen. De rechtbank Overijssel bepaalde in 2015 dat Twenterand een boete van 420.000 euro moet betalen, maar dat de nabetaling volstaat. Beide partijen gingen in hoger beroep, dat dient in juli van dit jaar. 

GBT wilde dinsdagavond van de wethouder weten of het klopt dat er geschikt wordt, maar hij gaf daarover niets prijs. „Met partijen is absolute geheimhouding afgesproken en het is niet mogelijk om hier mededelingen over te doen”, aldus Scholten. „Het college informeert de raad als er wat te melden is, De Roskam is niet de spreekbuis van het college.”

Mark Paters (GBT) reageerde dat hij dit begrijpt. „Maar wel jammer dat dit soort verhalen dan toch naar buiten komt. Het komt ergens uit dit gemeentehuis vandaan.

  1. Minister Kajsa Ollongren reageert op ‘kwestie Mijande’: ‘Misstanden zijn nooit uit te sluiten’
    PREMIUM

    Minister Kajsa Ollongren reageert op ‘kwestie Mijande’: ‘Misstanden zijn nooit uit te sluiten’

    VRIEZENVEEN/WEERSELO - ‘Ondanks strikte regelgeving en versterking van extern toezicht zijn dergelijke misstanden nooit uit te sluiten.’ Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. De minister reageert in een brief op Kamervragen over de ‘kwestie Mijande’. Voormalig directeur Peter Zuithof van Mijande Wonen (de corporatie is actief in Twenterand en Dinkelland) heeft geprobeerd woningen onder de marktwaarde te verkopen. Dat mag niet. De kwestie leidde onder meer tot ontslag op staande voet van Zuithof.

Almelo e.o.