Volledig scherm
© Thinkstock

Getuigen: ‘De conducteur bloedde uit zijn neus, mond en ogen’

VROOMSHOOP - Een 19-jarige Vroomshoopse en haar 23-jarige vriend schoten de slachtoffers te hulp nadat die in elkaar waren geslagen door een - naar het zich laat aanzien - 20-jarige man uit Schiedam en een 30-jarige man uit Rijssen.

Vervelende mannen
Het duo werd zondag opgepakt. De Vroomshoopse heeft na het voorval een paar slechte nachten gehad, zegt ze. „Mijn vriend en ik stapten dinsdag in Wierden op de trein naar Almelo. De conducteur zei dat we maar in de eerste klas moesten gaan zitten, want er zaten volgens hem vervelende mannen in de andere treincoupe.” Het ging om twee passagiers die daarvoor al het leven van een vrouwelijke reiziger uit Enschede zuur maakten. Ook haar was gevraagd in de eerste klas te gaan zitten. Het zinde de mannen niet dat de conducteur hen aansprak op hun wangedrag. Toen ze in Almelo uitstapten, belaagden ze hem.

Machinist
„Ik checkte net uit”, vertelt de Vroomshoopse. „Toen ik me omdraaide, zag ik de twee mannen duwen en trekken met de conducteur. De machinist schoot hem te hulp. Ze belandden beiden op de grond en probeerden zich te verweren.”
De Vroomshoopse en haar vriend handelden in een impuls. „Mijn partner schoot de NS’ers te hulp en een andere passagier en ik renden hard weg. We gingen de kiosk binnen, waar de politie werd gebeld. De conducteur bloedde uit z’n neus, z’n mond en rond zijn ogen. Het zag er ernstig uit. Toen de mannen zagen dat wij hulp gingen halen, gingen zij ervandoor.”

Geopereerde knie
Haar vriend verdraaide bij het ontzetten van de belaagde mannen zijn net geopereerde knie. „Op het moment zelf dachten we alleen maar: we moeten hulp bieden. We hebben er geen moment bij stilgestaan dat ze misschien wel wapens bij zich hadden of zich tegen ons konden keren. Dat besef kwam pas naderhand. We hielpen zonder er bij na te denken. Je moet er niet bij stilstaan wat er allemaal nog meer had kunnen gebeuren.”

  1. Boeren in en bij natuur: de Broeninks uit Langeveen en Bruinehaar kunnen het wel
    PREMIUM

    Boeren in en bij natuur: de Broeninks uit Langeveen en Bruinehaar kunnen het wel

    BRUINEHAAR/LANGEVEEN - Boerenprotesten op snelwegen, colonnes met trekkers naar hoofdsteden en acties bij supermarkten: de agrarische wereld is in rep en roer. Maar te midden van die hectiek, boeren vader Jan en zoon Jorg Broenink uit Langeveen en Bruinehaar rustig verder. Zij voorzagen de problemen twintig jaar geleden al en maakten de overstap naar ‘wroetvarkens’ en oer-Hollandse blaarkopkoeien.

Almelo e.o.