Volledig scherm
De familie Keijzer uit Vriezenveen liet deze zomer hun huis slopen; de pur-isolatie bleek verkeerd aangebracht en veroorzaakte daarnaast bij het gezin gezondheidsproblemen. Ze wonen al jaren ‘tijdelijk’ elders. © Robin Hilberink

Gezondheidsraad neemt de tijd voor onderzoek naar gevaren van pur-isolatie

VRIEZENVEEN - Het duurt nog zeker anderhalf jaar voordat de Gezondheidsraad duidelijkheid kan geven over de gezondheidsrisico’s van gespoten pur-isolatie in woningen. „Het is een omvangrijke kwestie.”

De gezondheidsklachten van onder anderen de families Keijzer (Vriezenveen) en Morsink (Aadorp) waren eind vorig jaar aanleiding voor minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) om de Gezondheidsraad opdracht te geven voor onderzoek naar de gevaren van pur-isolatie voor de volksgezondheid. Hun lotgevallen waren door SP-Kamerlid Sandra Beckerman onder de aandacht van de minister gebracht. De beide Twentse families kregen na de isolatie van hun huis met pur dermate veel gezondheidsklachten dat ze niet meer in hun eigen huis konden blijven wonen.

Commissie

Maar het gaat nog lang duren voor er duidelijkheid is over de invloed van pur. De Gezondheidsraad stelt momenteel een speciale commissie van deskundigen samen, maar is nog niet begonnen met het onderzoek. De hoop is dat dit nog dit kwartaal gebeurt, meldt woordvoerder Eert Schoten. "Het gaat zeker anderhalf jaar duren voor we een advies uitbrengen aan de minister. Het is een omvangrijke kwestie." Goed gaat bovendien voor snelheid, zo blijkt. "Er zijn nogal wat mensen, niet alleen in Vriezenveen en Aadorp, die de klachten die ze hebben toeschrijven aan blootstelling aan pur. De vraag is nu: hoe stevig is de wetenschappelijke onderbouwing daarvan", aldus Schoten.

De Gezondheidsraad gaat de minister inlichten over wat er al bekend is over dit vraagstuk; dat houdt in dat bestaand wetenschappelijk onderzoek op dit gebied wordt beoordeeld. Er wordt geen zelfstandig, nieuw wetenschappelijk onderzoek gedaan. "Maar omdat er onzekerheden zijn en omdat niet alles wetenschappelijk dichtgetimmerd is gaan we ook hoorzittingen houden; met bewoners die klachten hebben én met bedrijven die ermee werken." Wat dat laatste betreft: minister Ollongren heeft de Gezondheidsraad eerder ook al gevraagd om de risico's voor werklieden die pur spuiten in kaart te brengen.

Onafhankelijk

Schoten geeft aan dat momenteel een speciale commissie met deskundigen wordt samengesteld, waarin bijvoorbeeld een toxicoloog en een epidemioloog plaatsnemen.Hun namen worden binnenkort bekendgemaakt. „Met hun belangenverklaringen”, benadrukt Schoten. „Daar besteden we veel aandacht aan, omdat het in belang van de democratie is. Er is soms argwaan over de onafhankelijkheid van die deskundigen. Wij filteren de conflicterende belangen eruit, zodat er een gezaghebbend advies uit rolt dat steun krijgt van de regering.”

Almelo e.o.