Gratis zeldzame leemgrond voor Engbertsdijksvenen.
Volledig scherm
Gratis zeldzame leemgrond voor Engbertsdijksvenen. © Frans Nikkels

Gratis leemgrond voor Engbertsdijksvenen

VRIEZENVEEN - Als het aan de projectleiders van de Engbertsdijksvenen ligt, wordt binnenkort een grote hoeveelheid leemgrond gestort aan de Paterswal in Westerhaar. Staatsbosbeheer kan de 10.000 tot 15.000 kubieke meter grond, die nodig is om het kwetsbare natuurgebied te 'vernatten', gratis krijgen uit Borne. 

Daar wordt momenteel druk gebouwd op bedrijventerrein De Veldkamp, pal achter Plein Westermaat. "De aannemer, die ter compensatie een vijver moet afgraven, zit er mee in de maag", zegt Corné Balemans, van Staatsbosbeheer. "In de directe omgeving van Engbertsdijksvenen is een schaarste aan leem. Door gebruik te maken van dit aanbod, kunnen wij de kosten drukken."

In elk ander geval had Staatsbosbeheer de grond, die al snel 8 tot 12 euro per kubieke meter kost, moeten kopen. Een financiële meevaller voor de herinrichting van het Natura 2000-gebied, waarvoor meer dan 150 miljoen euro aan maatschappelijk geld is begroot. Met de grond uit Borne is Staatsbosbeheer er echter nog niet. Het aantal kubieke meters dat nodig is voor de Engbertsdijksvenen, loopt in de tonnen. "We hebben het nodig voor het bouwen van dammen en het dempen van sloten."

De herinrichting is noodzakelijk. Engbertsdijksvenen dreigt de aloude veengrond in de toekomst te verliezen, als er niets gebeurt. De grond is te droog en moet 'vernat' worden. Momenteel worden diverse varianten - water toevoegen, water vasthouden of een combinatie daarvan - onderzocht. De herinrichting stuit vooralsnog op veel verzet bij omwonenden, die wateroverlast vrezen.

Voor het vervoer zijn honderden vrachtwagenritjes nodig. Balemans: "We begrijpen dat met de aanvoer van grond wat overlast kan ontstaan. We gaan daarom in gesprek met de dorpsraden."

Almelo e.o.