Volledig scherm
Deelnemers aan de Aquaklimcross in Sibculo rennen door het water van de Spartelvijver. © Frans Nikkels

Grenzen verleggen op Aquaklimcross in Sibculo

SIBCULO - De één gaat voor het aanscherpen van een persoonlijk record, onder wie de winnaar bij de mannen Leon Sanderman uit Rijssen. Voor de ander is alleen al het volbrengen van de cross over 21 kilometer een prestatie van formaat. De 19de editie van de Aquaklimcross op het terrein van de Spartelvijver in Sibculo was zaterdag 19 augustus het domein van sporters die graag de grenzen van hun fysieke mogelijkheden opzochten, met rennen, klauteren en ploeteren door water en over steile heuvels.

Het afwisselende traject trok opnieuw honderden deelnemers, inclusief een groep ‘vaste klanten’ uit België. De winnaar uit Rijssen voltooide de loodzware halve marathon in een tijd van 1.38,04 uur en hield de concurrentie daarmee op grote afstand. Sanderman bleek de enige atleet die het parkoers binnen de 1.40 uur uitliep.

Vijf minuten
De 35-jarige Sanderman schreef ook de vorige twee editie van de halve marathon al op zijn naam. Bij die vorige crossen bleef hij oud-topschaatser Erben Wennemars, dit keer afwezig door (televisie)werkzaamheden bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, voor. Op de tweede plaats kwam dit jaar Kevin Schaap (28) uit Enschede over de finish, ruim vijf minuten na Sanderman.

Masters
Nummer drie, Michiel Huzen (40) uit Nieuwleusen, volgde een paar minuten later. Laatstgenoemde is net veertig jaar geworden en behaalde dus ook een eerste plaats in zijn nieuwe leeftijdscategorie, de masters. Dat winnaar Sanderman dit keer langzamer is dan zijn snelle 1 uur en 35 minuten van vorig jaar, is volgens hem goed te verklaren. ,,Het water kwam op sommige plekken tot aan mijn borst. En dat remt af", vertelde Sanderman. ,,Ik vind dit zeker de allerzwaarste halve marathon die ik ken."

Ritme
Volgens tweede man Kevin Schaap was het de kunst vooral het steeds weer in je ritme moeten komen. Kans op de winst was er niet geweest. ,,Op Sanderman stond geen maat. Niet in te halen gewoon. Komt bij dat ik lelijk over een boomstronk struikelde."

Vrouwen
Bij de vrouwen ging de winst naar Katinka de Jong uit Bovenkarspel. Zij finishte na 1 uur, 59 minuten en 19 seconden. De nummer twee kwam bijna twintig minuten later binnen. Applaus was er voor de twee lokale heldinnen, Jorieke Wind en Anita Meijerink, die na ruim twee uur en 37 minuten samen over de eindstreep liepen.

Volledig scherm
Leon Sanderman (1) uit Rijssen, hier in actie tijdens een andere wedstrijd, heeft de StrongmanRun gewonnen.
Volledig scherm
Deelnemers aan de Aquaklimcross, met van links naar rechts Elzo Hultink (nummer 18), Erik Fokke uit Vroomshoop (19), Gert Berenst uit Vroomshoop (87) en Michel Schouten (86).
Volledig scherm
Michel Huzen uit Nieuwleusen in actie op één van de steile hellingen tijdens de Aquaklimcross in Sibculo. © Frans Nikkels

Almelo e.o.