Grimmige sfeer in Westerhaar: buurt woest op woningstichting

VideoWESTERHAAR - Een bijeenkomst over de renovatie en nieuwbouw van huurwoningen in Westerhaar is maandagavond bijna uit de hand gelopen. Bewoners die woedend waren weggelopen, wilden later weer naar binnen. Maar dat ging niet zomaar: „Een versterkte politiemacht barricadeerde de ingang.”

Tientallen bewoners hoopten tijdens de besloten bijeenkomst eindelijk te horen wat Mijande Wonen met hun woningen gaat doen. In de volksbuurt staan 150 woningen op de nominatie om gerenoveerd te worden, dan wel vervangen te worden door nieuwbouw. 

In 2016 beloofde de corporatie een grootschalige renovatie. In november 2017 kreeg de stichting alle neuzen in de buurt dezelfde kant op. Maar sindsdien is er nog niks gebeurd.

Boos

Vlak nadat maandagavond de bijeenkomst in kulturhus De Klaampe was begonnen, liepen de eerste bewoners al boos naar buiten. Velen volgden later dat voorbeeld. „Meer dan de helft van de aanwezigen is weggelopen”, aldus één van de ‘vertrekkers’. Ze hadden te horen gekregen dat de plannen voor renovatie of nieuwbouw zijn aangepast.

„Drie jaar geleden is ons nog gezegd dat onze huizen compleet zouden worden gerenoveerd. Maar nu zeggen ze dat ze het per woning gaan bekijken”, aldus een woedende Carlo Schutte, die in een ‘renovatiewoning’ woont. 

Gerrit Woelders woont in een huis dat vervangen wordt door nieuwbouw. „Ik heb een twee-onder-een-kapwoning, maar moet nu opeens naar een rijtjeshuis. Dat doe ik niet. Ze blijven er met hun poten van af!” 

Vlam in de pan

Later op de avond wilden diverse bewoners toch weer naar binnen, vertelt Yvonne Spijker, voorzitter van de bewonerscommissie. Maar de deur bleef dicht. „Een versterkte politiemacht barricadeerde de ingang”, aldus Spijker. In totaal ging het om drie agenten, nuanceert ze. „Er was de hele avond al één agent, daar kwamen er twee bij.”

Uiteindelijk lukte het de bewoners om weer binnen te komen, zegt ze. „We wilden verder praten, maar kregen geen antwoorden meer.”

Mijande: ‘Anders gaan we failliet’

Melanie Maatman, directeur-bestuurder van Mijande Wonen, noemt het in een telefonische reactie een ‘bewogen en heftige avond’. Ze bevestigt dat de plannen voor de woningen zijn aangepast. „Maar dat kan niet anders. Anders gaan we failliet.”

Volledig scherm
Albert Botter en mede-buurtbewoner Wichertje Bos hebben allebei een huurwoning in de Veenstraat: „Het vertrouwen is helemaal weg. We moeten van een twee-onder-een-kapwoning naar een rijtjeswoning.” © Tubantia.nl

Almelo e.o.